KCDK-E: Dersim'de çocukların da olduğu 70 bin insanı katlettiler

Dersim Soykırımı'nın yıl dönümünde açıklama yapan KCDK-E, "Dersim'de çocukların da olduğu 70 bin insanı katlettiler. Türk devletinden katliamların hesabını soracağız" dedi.

DERSIM SOYKIRIMI AÇIKLAMA

KCDK-E tarafından yapılan yazılı açıklamada "4 Mayıs 1937 günü, Dersim’de Kürt halkına ve Alevilere yönelik soykırımcı Türk devleti tarafından askeri operasyonlar başlatıldı. Resmi açıklamalara göre 16 bin, katliamın tanığı Dersim halkının anlatımlarına göre çoğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 70 bin insan katledildi" denildi.

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"4 Mayıs 1937 tarihinde Dersim'de başlatılan bu operasyon tarihe en vahşi soykırım olarak geçti. Katliamda köyler, mağaralar bombalandı, Dersim halkı kurşuna dizilerek, kimyasal gaz kullanılarak ve yakılarak uçurumlardan atılarak öldürüldü.

On binlerce Alevi Kürt, soykırımcı Türk devleti tarafından katliama uğratıldı ve sürgün edildi. Acılarla dolu bu soykırım ve zulüm Türk devletinin tarihinde bir kara leke olarak durmaktadır.

Soykırımcı Türk devleti, Dersim'e yönelik başlattığı soykırım harekâtıyla insanlık tarihinin en büyük katliamlarından birini gerçekleştirmiştir. Bu katliam Kürtlerin ve Dersim halkının hafızasında unutulmayacak bir şekilde yer edinmiştir.
Kürt halkının başta Dersim katliamı olmak üzere Türk devletinin gerçekleştirdiği katliam ve soykırımları unutması mümkün değildir. Dersim halkı varlık ve özgürlük mücadelesini soykırımcı Türk devletinden bu katliamların hesabını sorarak sağlayacaktır.

Bu katliamın sorumlusu olan soykırımcı Türk devletini lanetliyoruz. Bu katliamların hesabını soracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz. Kürt halkını soykırıma uğratmak isteyen katliamcı güçlerle karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. "