Brezilya'da Petrobras Skandalı boyutlanıyor

Brezilya'nın en büyük enerji şirketlerinden olan Petrobras hakkında görülen yolsuzluk davasında savcı, aralarında politikacıların da bulunduğu 54 kişinin Yüksek Mahkeme tarafından soruşturulmasını talep etti.

Başsavcı Rodrigo Janot, sorgulanmasını talep ettiği politikacıların isimlerini açıklamadı.  

Müfettişler, firmaların Petronbras kontratları için yüksek fiyat ödediklerini, şişirilmiş faturalardan elde edilen gelirlerin bir kısmının iktidardaki İşçi Partisi'ne ve partinin destekçilerine aktarıldığını iddia ediyorlar.  Başbakan Dilma Rousseff, iddiaları reddediyor.

Yolsuzluk skandalı, Petrobras hisselerinin Eylül ayından beri 100 milyar dolar değer kaybetmesine neden olmakla kalmadı, Güney Amerika'nın en büyük ülkesi olan Brezilya'da büyük bir tartışma yarattı.

Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in de kişisel olarak sorgulanması talep ediliyor. Rousseff, 7 yıl boyunca Petrobras şirketinin yönetim kurulunda yer aldı. Yolsuzluk skandalının Rousseff'in yönetim kurulunda olduğu dönemlerde başladığı iddia ediliyor.

Brezilya'da politikacılar ve kabine üyeleri sadece Yüksek Mahkeme'de yargılanabiliyorlar.

Asya, Afrika ve Orta Doğu'da yatırımları olan Petrobras, günlük 2.5 milyon varil petrol üretimi ile dünyanın en büyük petrol firmalarından biri.

87 bin çalışanı olan Petrobras, Brezilya'nın petrol ve doğal gaz kaynaklarını korumasına yardımcı olduğu için ülkede bir başarı hikayesi olarak görülüyordu.

Aralık ayında savcılar, Petrobras yöneticilerini hakkında, ülkenin 6 büyük inşaat şirketi ile kartel oluşturmak ve politikacılara rüşvet vermek suçlamaları ile soruşturma başlatmıştı.