Brezilya’da sel ve toprak kaymalarında en az 29 ölü

Brezilya'nın güneyini vuran sağanak yağışlar, sel ve toprak kaymaları nedeniyle son günlerde en az 29 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi kayboldu.

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde son günlerde sağanak yağmurlar, devasa toprak kaymaları ve büyük sel felaketleri yaşanıyor. 

Yetkililer tarafından perşembe günü yayınlanan yeni bir rapora göre 29 kişi öldü ve 60 kişi de kayıp.

Vali Eduardo Leite, Uruguay ve Arjantin ile olan sınır eyaletinde şimdiye kadar görülen "en kötü iklim felaketi" yaşandı. 

Çarşamba akşamı bölgede bir “kamu felaketi durumu” ilan edildi. Olağanüstü büyüklükte bir doğal afet yaşandığında kamu felaketi durumu ilan ediliyor. 

Felakette ülkenin en güneyindeki bu bölgede 154 yerleşim yeri etkilendi. Sivil Savunma'nın son raporuna göre 10 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı, bunların 4 bin 600'ü barınma yerlerine yerleştirildi.

Mart ayında Brezilya’yı bir sıcak hava dalgası vurmuştu. Sıcaklık hissi 17 Mart günü Rio de Janeiro'da 62,3 santigrat dereceye ulaşmıştı.

Uzmanlara göre küresel ısınma, bu Latin Amerika ülkesinde birbiri ardına meydana gelen aşırı hava olaylarının yoğunluğunu ve sıklığını artırıyor. Bu durum El Niño iklim olgusuyla daha da kötüleşiyor.