Dünya Bankası’nın projeleri insanları evlerinden etti

Dünya Bankası tarafından değişik ülkelerde finanse edilen kalkınma projeleri nedeniyle milyonlarca insanın yerlerinden edildiği ve demografik yapıların zorla değiştirildiği bildirildi.

 

Dünya Bankası tarafından değişik ülkelerde finanse edilen kalkınma projeleri nedeniyle milyonlarca insanın yerlerinden edildiği ve demografik yapıların zorla değiştirildiği bildirildi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) verdiği bilgilere göre Dünya Bankası tarafından finanse edilen birçok baraj, elektrik santrali ve diğer kalkınma projelerini yaklaşık 3 milyon 400 bin kişiyi yerlerinden etti. Yerlerinden olan nüfusun ağırlıklı bir kesimi yaşam mücadelesi veriyor.

Sarah Steffen imzasını taşıyan habere göre 50 araştırmacı gazetecinin oluşturduğu ekibin hazırladığı rapor projelerin acımasız boyutunu gözler önüne seriyor.

Örneğin Nijerya’nın en büyük kenti Lagos’un batısındaki yoksul semtlerden Badia’da hükümet, semt sakinlerini evlerinden dışarı attı. Semt sakinlerinin daha önce tahliyeden haberdar edilmediği ve kayıpları için hiçbir tazminat almadıkları belirtiliyor. Yine Kenya’da binlerce kişinin Dünya Bankası’nın finanse ettiği, ormanları koruma programı nedeniyle doğup büyüdükleri yerleşim bölgesini terk etmek zorunda kaldığı bildiriliyor.

Gazeteciler, birçok gelişmekte olan ülkede benzer sorunların yaşandığını öne sürüyor.

İnsan hakları örgütleri de uzun zamandır Dünya Bankası’nı projelerin akıbetini yeterince takip etmediği gerekçesi ile eleştiriyordu.

Dünya Bankası ise kurum içi bir test sonucu "yeniden yerleşim projelerinin hayata geçirilmesinde ciddi eksikliklerin" tespit edildiğini kabul etti. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, perşembe günü Washington‘da konuya ilişkin yaptığı bir basın toplantısında bu alanda kendilerini düzelteceklerini kaydetti. Jim Yong Kim "Şu anda güvenlik tedbirlerini kontrol ediyoruz ve geçmişten çok şey öğreneceğimizden eminim" diye konuştu. Dünya Bankası Başkanı "İnsanları ve çevreyi korumak için gücümüzün el verdiği her şeyi yapacağız" dedi.

ALMANYA BASTIRIYOR

Dünya Bankası’nın dördüncü büyük yatırımcısı Almanya ise kuruluşun projelerinde insan hakları konusuna daha fazla önem vermesini istiyor. Özellikle yerli halkların hakları konusunda öne çıkan Almanya, projelerin ön aşamaları ve sonrasının daha şeffaf bir şekilde yapılmasını talep ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de Almanya’nın Dünya Bankası yönetimindeki diğer ülkelerle birlikte yeni standartlar oluşturulmasını sağlaması gerektiğini ifade etti.