Fransa’da güvenlik önlemleri aylarca uzatılacak; Polis ‘yorgun’

Fransa’da Ocak ayındaki saldırılar nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemlerinin önümüzdeki aylarda da devam ettirileceği bildiriliyor.

Fransa’da Ocak ayındaki saldırılar nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemlerinin önümüzdeki aylarda da devam ettirileceği bildiriliyor. 10 bini aşkın askerin de görev aldığı alarm planı Fransa tarihindeki en uzun güvenlik önlemi olarak dikkat çekerken, polis sendikası özel güvenlik kuruluşlarının desteğinin alınmasını istiyor.

 

7 Ocak’taki Charlie Hebdo dergisi ile 8 Ocak’ta bir Yahudi mağazasına yönelik katliamlar sonrasında başkent Paris’in de içinde olduğu Ile-de-France ile Alpes-Maritimes bölgelerinde ‘saldırı alarmı’ anlamına gelen en yüksek güvenlik önlemleri devreye sokulmuştu. Ülkenin diğer bölgeleri için ise ‘yoğunlaştırılmış tedbir’ adlı alarm düzeyine geçilmişti.

 

Fransı haber ajansı AFP’nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, 10 Nisan’a kadar uzatılan yoğun güvenlik önlemleri önümüzdeki aylarda da olduğu gibi korunacak. Böylelikle, Fransa’da devreye sokulan güvenlik önlemleri ilk kez bu denli uzun süreli olarak devrede kalacak.

 

Charlie Hebdo ve Yahudilere ait Hyper Cacher adlı mağazaya saldırı sonrasında Fransa’da en az 10 bin 500 asker görevlendirilmişti. Askerlerin korumaya aldığı alanların başında Yahudilere ait 310 mekan bulunurken, diğer 500 kadarı ise kamuya açık alanlar ile turistik bölgelerde yer alıyor.

 

POLİS SENDİKASI: ÖZEL GÜVENLİK KURUMLARINA İHTİYAÇ VAR

 

Fransa’daki güvenlik önlemleri nedeniyle binlerce polisin görev sürelerinin de uzamış olması, sendikaların tepkisini çekiyor. Alliance Paris adlı sendikanın genel sekreteri Loic Lecouplier, aşırı güvenlik önlemleri kapsamında birçok polisin uzun mesailer yapmak zorunda olduğunu söyledi.

 

Sendika önderi, polislerin uzun süre aynı görevi yapmaları nedeniyle ‘rutine düşme’ tehlikesine dikkat çekerken, polislere destek amacıyla özel güvenlik birimlerine başvurulmasını da talep etti.

 

UNSA-Polis sendikası ise, hükümetin güvenlik önlemlerini gözden geçirmesini ve korunacak yerlerin yeniden belirlenmesini istedi.