Fransa’ya göre Ukrayna savaşında 150 bin Rus askeri öldü

Fransa Dışişleri Bakanı'nın bir Rus gazetesine verdiği mülakatta, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana yaklaşık 150 bin Rus askeri öldürüldüğünü iddia etti.

“Bağımsız” olduğu iddia edilen Rus gazetesi Novaya Gazeta'nın Avrupa baskısında yayınlanan röportajda, Fransa’nın Ukrayna savaşındaki kayıplara ilişkin tahminlerine yer verildi. 

Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, "Rusya'nın askeri başarısızlığı zaten ortada. Rusya'nın askeri kayıplarının 150 bini ölü olmak üzere 500 bin olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Fransız Bakan,  "Bütün bunlar neden? İki kelimeyle özetlenebilir: bir hiç uğruna" diye ekledi. 

Rus ölü sayısına ilişkin bu tahmin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in geçtiğimiz Şubat ayında açıkladığı ve iki yıllık savaşta 180 bin Rus askerinin öldüğünü bildirdiği tahminden biraz daha düşük görünüyor.  

Nisan ayı sonunda İngiltere, Ukrayna'da yaklaşık 450 bin Rus'un öldüğünü ya da yaralandığını tahmin etmişti. 

Moskova, askerleri arasındaki ölü ve yaralı sayısı hakkında herhangi bir bilgi vermiyor. Benzer şekilde Ukrayna’da askeri kayıplarını gizliyor. Ukrayna ordusu geçen yaz yaptığı kapsamlı “karşı saldırı”nın başarısızlığından bu yana savunma pozisyonunda bulunuyor. 

Mevcut durumda Rusya, yeni asker bulmakta zorlanan ve Batı yardımının yavaşlığından şikayet eden Kiev’e karşı inisiyatifi elinde tutuyor. 

ABD, nisan sonunda Ukrayna için 61 milyar dolarlık bir yardım paketini onaylayarak, Amerikan askeri yardımını yeniden başlattı. Kiev, bu yardımlarla güçlerini konsolide etmeyi ve özellikle doğuda Chassiv Iar ve Avdiyevka bölgelerinde cepheyi istikrara kavuşturmayı amaçlıyor. 

Bazı askeri analistler Rusya'nın Ukrayna'da yeni ve büyük bir saldırı başlatmanın eşiğinde olabileceğini düşünüyor.