Gençler arasındaki alkol tüketimi giderek artıyor

Avrupa’da orta ve ileri yaş gruplarından sonra gençler arasındaki alkol kullanımındaki artış endişe verici boyutlarda.

Avrupa’da orta ve ileri yaş gruplarından sonra gençler arasındaki alkol kullanımındaki artış endişe verici boyutlarda. Fransa’da yapılan bir araştırma, 18-25 yaş arası gençlerdeki aşırı alkol tüketiminin yüzde 33’lerden yüzde 46’ya kadar ulaştığını gösteriyor.

Fransa’da Ulusal Meclis’te gündemde olan sağlık yasa tasarısına paralel olarak gerçekleştirilen araştırmaya göre, yılda en az bir kez aşırı alkol tüketerek sarhoş olan gençlerin oranı yüzde 46’ya yükseldi. Ulusal Sağlık Eğitimi ve Hastalıkları Önleme Enstitüsü (Inpes) tarafından yapılan araşırmada, bu oranın 10 yıl önce yüzde 33 olarak kaydedildiğine dikkat çekildi.

AŞIRI ALKOL TÜKETİMİ GENÇ KIZLARDA 4 KATA KADAR ARTTI

Son bir yılda en az 3 kez sarhoş olan gençlerin oranı ise yüzde 15’den yüzde 29’a yükseldi. Aşırı ve hızlı bir alkol tüketimine dayanan  ‘binge drinking’ adlı içme şekli 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 14’ü, 25-34 yaş gençlerin yüzde 10 ile 33-44 yaş arasındakilerin yüzde 6’sında görülüyor.

15-75 yaş arası 15 bin 600 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, aşırı ve hızlı alkol tüketimi genç kadınlar arasında da artış gösterdi. Kadın üniversite öğrencileri arasında yılda en az 3 kes sarhoş olanların oranı 2005 yılında yüzde 8 iken, 2010’da bu oran yüzde 19’a ve 2014’te yüzde 28’e kadar yükseldi.

Yılda en az 10 aşırı alkol alarak sarhoş alan kız öğrencilerin oranı ise yüzde 2’den 2010’da yüzde 7’ye ve 2014’te yüzde 11 oranına ulaştı.

ACİL ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR

Araştırmanın sonuçlarına ilişkin medyaya konuşan Inpes Genel Direktörü François Bourdillon, aldıkları sonuçların oldukça ‘endişe verici bir fenomeni’ ortaya koyduğunu söyledi. Fransa’da kadına yönelik şiddet vakalarının en az yarısında aşırı alkol tüketiminin olduğuna dikkat çeken Bourdillon, ölümle sonuçlanan alkol komaları ile korunmasız cinsel ilişkilere yönelik uyarıda bulundu.

Bourdillon, gençlerdeki aşırı içki tüketiminin ve yol açtığı sorunların önlenmesi için ‘derin bir eğitim çalışması’ başlatılması gerektiğinin de altını çizdi.

Fransa’da halen Ulusal Meclis gündeminde olan sağlık yasasında yer alan bir maddeyle çocuk yaştakilere içki içmeyi teşvik eden kişilere 1 yıla kadar hapis ile 15 bin euro para cezası öngörülüyor.