Kemer sıkma ve vergi politikaları ekonomiyi küçülttü

Yunanistan’da son 6 yılda uygulanan kemer sıkma ve vergi politikalarının ekonomideki kötü gidişattaki payı daha net anlaşılıyor.

Yunanistan’da son 6 yılda uygulanan kemer sıkma ve vergi politikalarının ekonomideki kötü gidişattaki payı daha net anlaşılıyor.

Almanya’da sol çalışan sendikası DGB’ye yakınlığıyla bilinen Hans-Böckler Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kemer sıkma politikaları Yunanistan ekonomisinde iddia edilenin aksine büyük bir küçülmeye yol açtı. Vakfa bağlı Makro Ekonomi ve Konjonktür Araştırmaları Enstitüsü (IMK)‘nin araştırmasında, Yunanistan milli gelirinin 2007 yılından bu yana yüzde 25 küçüldüğü sonucu ortaya konuldu.

DEVLETİN KEMER SIKMASI EKONOMİYİ KÜÇÜLTTÜ

Dr. Sebastian Gechert ve Dr. Ansgar Rannenberg tarafından hazırlanan araştırmada Yunanistan ekonomisindeki küçülmenin sadece krizden kaynaklanmadığı ve devlet bütçesinde yapılan kısıtlamaların bunda payının büyük olduğunun altı çizildi. Daha önce yapılan 98 uluslararası araştırmayı inceleyen IMK uzmanları, ekonomik kriz dönemlerinde devletin yatırımlar, hizmet sektörü, mal alımı ve tranferler gibi alanlardaki harcamaları kısmaması gerektiğine dikkati çektiler.

Devlet bütçesinden yapılan harcamaların kısılmasının piyasadaki talebi düşürdüğü, haneler ve şirketlerin de buna bağlı olarak harcamalarını kısmak zorunda kaldığına da vurgu yapılıyor. Böylelikle krizin yol açtığı ekonomik küçülme daha da derinleşiyor.  

TASARRUFLAR VERGİLERDEN DAHA OLUMSUZ SONUÇLAR GETİRDİ

Araştırmanın bir diğer sonucu ise, ekonomik krizlerde başvurulan vergi artışları ile bütçe kesintilerinin hangisinin daha zararlı olduğuna ilişkin. Buna göre, bütçe kesintilerinin ekonomik büyümeye olan olumsuz etkileri vergi artışlarından daha da büyük oluyor.

Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle 2010-2014 yılları arasında kamu yatırımları ve sosyal giderlerde 29,2 milyar euroluk kesintiye gidilirken, vergi alımlarında da 29,4 milyar euro artışa gidildi. Bu da, tüketimin azalmasına ve ekonominin yüzde 25,7 oranında küçülmesine yol açtı.

Rapora göre, kemer sıkma ve vergi artırma politikaları uygulanmamış olsaydı Yunanistan ekonomisi 2009 yılı seviyesinde duraksayarak, bugünkünden çok daha iyi bir durumda olacaktı.