Krize rağmen Putin popülaritesinin ‘zirvesinde’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik kriz, batılı ülkeler ile yaşanan Ukrayna bağlantığı yaptırımlar ve diplomatik gerginliklere rağmen halk arasındaki popülaritesini koruyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik kriz, batılı ülkeler ile yaşanan Ukrayna bağlantığı yaptırımlar ve diplomatik gerginliklere rağmen halk arasındaki popülaritesini koruyor.

FOM araştırma şirketi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in popülaritesi yaşanan tüm sıkıntılara rağmen artış gösterdi. Araştırmaya katılan Rusya vatandaşlarının yüzde 75’i önümüzdeki Pazar seçim olması durumunda devlet başkanlığı için Putin’e oy vereceğini beyan etti.

Devlet başkanlığı seçimlerine ilişkin yapılan ankette Putin’in elde ettiği sonuç bugüne kadarki rekor sonuçlar arasında yer alıyor.

Rusya halklarının Putin’in ülke yönetimine ilişkin olumlu not verdiği de araştırmada yer alan bir diğer sonuç. Putin’in devlet başkanı olarak icraatını olumlu bulanların oranı yüzde 86’ya kadar yükseliyor.

Rusya Aralık ayı başından bu yana ciddi bir ekonomik krizin içinde bulunuyor. 2013-2014 kışından bu yana yaşanan Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle Rusya’ya yönelik ciddi ekonomik yaptırımlar uygulanmış ve bu ekonomik krizin ortaya çıkmasına neden olmuştu.

Krizin en önemli nedenleri olarak ise, petrol fiyatlarının Haziran ayından bu yana sert bir biçimde düşmesiyle Rus ekonomisinde üretim çeşitliliğinin olmaması gösteriliyor.

2000 ve 2004 yıllarında devlet başkanlığına seçilen Vladimir Putin, 2008-2012 yılları arasında Başbakan Dimitri Medvedev ile görev değişimi yapmıştı. Putin, anayasanın bir dönem ara vermesi ardından tekrar seçilmesine imkan tanıyan yasasına göre 2012 yılında tekrar devlet başkanlığına aday olmuş ve oy kaybına rağmen yüzde 63 oyla üçüncü kez seçilmişti.