Libya krizi: Diyalog görüşmeler haftaya yeniden başlayacak

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Libya'nın başkenti Trablus'ta Milli Genel Kongre yöneticileri ile bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Libya'nın başkenti Trablus'ta Milli Genel Kongre yöneticileri ile bir araya geldi.

Ülkenin doğusunda yer alan Tobruk hükümeti yetkilileri ile görüştükten sonra Trablus'a geçen Leon'un daha sonra Trablus'a karşı savaşan Zintan kenti yetkilileri ile de görüşme yapacağı belirtildi.

Trablus'taki Devlet Konukevi'nde gerçekleşen görüşmeden sonra düzenlenecek ortak basın açıklaması ise iptal edildi.

Trablus hükümeti adına basın mensuplarına soru almadan kısa bir açıklama yapan Milli Genel Kongre İkinci Başkanı Salih Mahzum, Libya'da taraflar arasındaki ulusal diyalog görüşmelerinin önümüzdeki hafta perşembe günü Fas'ta yapılacağını söyledi.

GENERAL HAFTER ORDUNUN BAŞINA GEÇİYOR

Öte yandan, Libya'da merkezi Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi, emekli Tümgeneral Halife Hafter'i "başkomutan" sıfatıyla orgeneral rütbesine yükselterek, genel komutanlık makamına atadığı bildirildi. Hafter'in iki gün içerisinde yemin ederek görevine başlaması bekleniyor.

2011'de gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamayan Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Başkent'teki Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisinin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Ülkedeki krize siyasi çözüm bulmak için BM öncülüğünde Libyalı taraflar arasında diyalog görüşmeleri başlatılmış, Trablus'taki Milli Genel Kongre üyelerinin katılmadığı müzakerelerin birinci ve ikinci turları Cenevre'de yapılmıştı.