Manuel Valls ‘Fransa İslamı’nda ısrarcı

Fransa’da Ocak ayındaki katliamlar sonrasında İslam dini ve dini eğitime yönelik tartışmalar bitmek bilmiyor. Başbakan Manuel Valls, hükümetin din adamlarının laik eğitim almaları ve kesinlikle Fransa’dan finanse edilmeleri gerektiğni yineledi.

Fransa’da Ocak ayındaki katliamlar sonrasında İslam dini ve dini eğitime yönelik tartışmalar bitmek bilmiyor. Başbakan Manuel Valls, hükümetin din adamlarının laik eğitim almaları ve kesinlikle Fransa’dan finanse edilmeleri gerektiğni yineledi.

Doğudaki Strasbourg kentine bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Manuel Valls, kentte bulunan Büyüğk Cami’de Müslüman din adamları ve kurum temsilcileriyle bir araya geldi. Ülkedeki ‘dini kaynaklı sorunların’ ağırlığına dikkat çeken Valls, İslami temsilcilerin sorunları ‘ilk görenler’ olmalarını istedi.

Ülkede halen sayıları 6 olan ve din görevlilerine laiklik eğitimi veren öğretim kurumlarının sayısının 12’ye çıkarılacağı bilgisini veren Valls, “devlet bu alanda tüm imkanları devreye koyacak” dedi.

Fransa’daki camilerde görev yapan imamlar ile Hıristiyan din adamlarının laik eğitimden geçmesinin zorunlu olmasını isteyen Manuel Valls, din görevlilerinin Fransızca bilmelerinin önemine dikkat çekti. Valls, şöyle dedi: “Fransız, Fransızca bilen, Fransa’yı seven ve değerlerini kabul eden imam ve rahipler gerekiyor. Ve tabii ki Fransa’dan finanse edilen..”

Valls, devletin teolojik eğitime kesinlikle karışmayacağının da altını çizerken, “İslam’ın ne olduğunu, nasıl olması gerektiğini söyleyen bir kanun, bir yönetmelik olmayacak. Ne vesayet ne de imtiyaz olmayacak. Devlet hiç bir dinin veya inancın kontrolünü eline almayacak” diye konuştu.

Özellikle camilerin finansmanı konusuna vurgu yapan Manuel Valls, 4 ila 5 milyon arasında Müslümanın yaşadığı ülkede cami ve kültür merkezi inşası için mali kaynak bulunamamasının doğru olmadığını söyledi. Camilerin yabancı ülkelerden gelen şaibeli yardımlarla finansmanına karşı olduğunu yineleyen Valls, “yabancı devletlerden yardım talep etmeye yönelik bu refleksin yok olmasını diliyorum. İslamın geliştirilmesi için Fransa’da gerekli olan tüm enerji ve kaynaklar mevcut” dedi.

Valls, tüm Avrupa’da odluğu gibi ülkesinde de popülizm, ve aşırı sağın varlığına dikkat çekerken, radikal dinci ve terörist grupların bu iki akımdan da beslendiğnin altını çizdi.

Başbakan, Strasbourg ziyareti sırasında kentteki üniversiteyi de ziyaret etti. Strasbourg Üniversitesi, dinler alanındaki çalışmalarda önde geliyor. Üniversitede laiklik ve islamoloji adlı yeni bir kürsü de kuruluyor.