'19 Aralık’ların tekrarlanmaması için daha güçlü mücadele’

'19 Aralık’ların tekrarlanmaması için daha güçlü mücadele’

İHD, ESP, SDP, TUAD, DHF, ÖTSP, Partizan ve Emek ve Özgürlük Cephesi, 19 Aralık cezaevleri katliamını Tünel'den Galatasaray Meydanı’na yürüyüşle protesto etti. Çok sayıda demokratik kitle örgütünün destek için hazır bulunduğu yürüyüşte, katliamların bir daha tekrarlanmaması için daha güçlü mücadele sözü verildi.

İHD, ESP, SDP, TUAD, DHF, ÖTSP, Partizan ve Emek ve Özgürlük Cephesi öncülüğünde Tünel meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi, 28 siyasi tutsağın hayatını kaybettiği ve onlarcasının yaralandığı 19 Aralık katliamını Galatasaray Meydanı’na düzenlenen yürüyüşle protesto etti. SDP, Devrimci Çözüm, Kaldıraç, Söz Dergisi’nin de destek için hazır bulunduğu protestoda, katliamının baş sorumlularının cezalandırılması istendi.

28 devrimci tutsağın fotoğrafının taşındığı yürüyüşte, "Hayata dönüş katliamı devam ediyor", “19 Aralık katliamının sorumluları yargılansın” yazılı pankartlar açıldı. "Devrimci irade teslim alınamaz", "Bijî berxwedana zindana", “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “İçerden dışarıdan hücreleri parçala” sloganları atan yüzlerce kişi, katliam sırasında yaşamını yitiren tutsakların isimlerinin teker teker okuyarak “yaşıyor” diye karşılık verdi.

Polis ablukası altındaki meydanda açıklamayı İHD İstanbul Şube üyelerinden Neriman Çelik yaptı. 
Katliamın bir yıl boyunca hazırlığının yapıldığına işaret eden Çelik, operasyonun amacı olan F Tipi cezaevlerine zorla götürülen devrimci tutsakların, burada sürdürdüğü ölüm oruçları ve süresiz açlık grevlerinde yaşamını yitirdiğini, yüzlercesinin ise sakat kaldığını hatırlattı. Çelik, 19 Aralık’ın, dört duvar arasındaki devrimci tutsakların, kurşunlanarak öldürüldüğü, ne olduğu bilinmeyen kimyasallarla yakıldığı, kapalı mekanlarda atılmaması gerekilen gazlarla boğulduğu, işkence yapılması biçimindeki her türlü şiddetin acımasızca uygulandığı bir katliam olarak tarihe geçtiğini altını çizdi.

“Bizler insan hakları savunucuları olarak bu katliamı ve katliamın sorumlusu konumundaki suçluları her zaman her yerde anlatacağız” diyen Çelik, bundan sonra böylesi katliamların bir daha tekrarlanmaması için, başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi için bütün güçleriyle mücadele edeceklerini sözünü verdi.

Açıklama katliamda yaşamını yitiren devrimci tutsaklar için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla sona erdi.