Avrupa’da adalet ve Kobanê eylemleri

Avrupa’da adalet ve Kobanê eylemleri

Avrupa’nın birçok merkezinde gerçekleştirilen eylemlerde DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları ve uluslararası kamuoyunun buna karşı sessizliği protesto edildi. Kobanê protestoları adalet eylemlerine de damgasını vurdu.

DARMSTADT

Darmstadt’ta Demokratik Kürt Toplum merkezi ve Kadın Meclisinin öncülüğünde Luisenplatz’da Kobanê’ye destek vermek için bir miting gerçekleştirildi.

200’ü aşkın Kürdistanlı ve dostlarının katıldığı Kobanê mitinginde bir grup genç kefenli protesto gerçekleştirerek DAİŞ katliamına dikkat çekti. Sık sık “Biji Berxwedane YPG” ve “Rojava” sloganlarının atıldığı eylemde çok sayıda Almanca bildiri dağıtıldı.

Mitingde söz alan Darmstadt DKTM eş sözcüsü Mehmet Çoban, Kobanê’de DAİŞ çetelerinin saldırılarını kınayarak savaşın uluslararası güçlerin eliyle yürütüldüğünü belirtti. Çoban Kürt halkının tüm gücüyle Kobanê’nin yanında olacağını söyledi.

Miting daha sonra atılan sloganlarla sona erdi.

MÜNİH

Münih’te bu hafta gerçekleştirilen adalet eylemine Kobanê’ki saldırıları protestolar damgasını vurdu.

Paris’te katledilen üç Kürt siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için gerçekleştirilen eylemde çok sayıda Kürt, Fransa Konsolosluğu önünde bir araya geldi. “Suskunluğunuz ortaklığınızdandır” sloganıyla gerçekleştirilen eylemde Almanca bildiriler dağıtılırken DAİŞ çetelerinin Kobanê’de gerçekleştirdiği saldırılara dikkat çekildi.

HAMBURG

Hamburg’daki Çarşamba eyleminde hazır bulunan Kürt kadınlar, Paris katliamının sorumlularının cezalandırılması talep etti. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in resimlerini taşıyan kadınların adına yapılan konuşmada, üç yiğit kadınların mücadeleyi devam etmenin yolunun bugün Kobane’yi savunmaktan geçtiği kaydedildi. Mitinge Hamburg’daki mülteci kamplarında kalan Rojavalılar da katılarak destek verdiler.

Her hafta olduğu gibi saat 17’de Altona semtinde gerçekleştirilen mitingde bir açıklama yapan Rojbin Kadın Meclisi temsilcisi şöyle konuştu: ‘Paris katliamından sonra bu katliamın sorumlularının açığa çıkarılana kadar ve cezalandırılına kadar susmayacağımızı belirtmiştik. Ayrıca bu üç değerli yoldaşlarımızın mücadelelerini devam edeceğimize dair söz vermiştik. Bugünlerde Kürdistan’da yine savaş var. Türkiye ile IŞİD çeteleri Kürtlere karşı kirli bir savaşı yürütüyorlar. Kobane’de, Rojava’da bir ölüm kalım savaşı söz konusudur. IŞİD’e karşı 40 devletten oluşan bir ittifakın olmasına rağmen Kobane’de IŞİD’e karşı savaşan tek güç YPG ve YPJ’dir. ABD havadan birkaç bomba atmış olabilir ama bu çeteler sadece havadan yenilmeyecekler. Onların elinde Irak ordusunun tankları, ağır silahları var. YPG ve PKK’ye silah verilmiyor. Biz bir kez daha PKK’nin terör listesinden çıkarılmasını talep ediyoruz. Kobane dört taraftan kuşatılmış durumdadır. Üç taraftan IŞİD saldırıyor, kuzeyden Türkiye sınır hattındaki sivil insanlara saldırıyor, sınırı Kobane’ye gönderilecek desteğe kapalı tutuyor ve IŞİD’e lojistik ve askeri destek sunmaya devam ediyor. Yani açık bir şekilde savaşta taraf tutuyor. Sakine, Fidan ve Leyla’nın yolunda yürüyen kadınlar olarak bu vahşetin karşısında susma gibi bir lüksümüz olamaz.’

Ardından bir izleme heyetiyle on gün boyunca Rojava’yi gezen ve yeni Almanya’ya dönen avukat Britta Eder söz alarak, Alman basında çarpıtılan haberleri eleştirdi. Yaşamının en önemli günlerini Rojava gezisinde geçirdiğini belirten Eder, muazzam bir öz örgütlenmesinin yaratıldığını söyledi.

 

Mitingin sonunda tüm kadınları Türk devletinin yardımıyla Kobane’ye saldıran IŞİD terörüne karşı koyarak Hamburg ve Berlin’de gerçekleştirilecek olan eylemlere katılmaya çağıran Rojbin Kadın Meclisi temsilcisi, Cuma günü saat 16’da Hamburg’daki Spitalerstrasse’de birçok kadın kurumuyla ortak bir miting düzenleyeceklerini duyurdu.

WETZLAR

Almanya’nın Wetzlar şehrinde ise bir grup Kürt kadını, Paris’te katledilen üç Kürt kadın siyasetçi için bir eylem gerçekleştirdi. Şehir merkezinde gerçekleştirilen eylem çerçevesinde bir çadır açılarak bilgilendirme yapıldı. Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı eylemde kadınlar Fransa’nın katliamın sorumlularının ortaya çıkarıncaya kadar eylemlerin süreceğini belirtti.

STUTTGART

Stuttgart Kürt kadın inisiyatifi her hafta olduğu gibi bu Çarşamba günü de Adalet arayış nöbetini gerçekleştirdi. Stuttgart, Berliner Platz meydanında bulunan Fransız Konsolosluğu önünde saat 15-16 arası yapılan nöbet eyleminde, bu hafta Şengal ve Kobané’de DAİŞ’in Kürt, Ezidi, Türkmen, Alevi ve Hristiyan kadınlarına yaptığı zulüm de taşınan dövizler ve yapılan konuşmalarla dile getirildi. Hem Paris katliamı, hem de DAİŞ’in yaptığı kadın katliamlarına dair çok sayıda bildiri dağıtıldı.

İnisiyatif eylemde tüm Kürdistanlı kadın ve yurtsever halklara çağrıda bulunarak, DAİŞ’in Şengal- Kürdistan’da yaptığı katliamları kınamak ve Kobané direnişini selamlamak için Stuttgart Schlossplatz meydanında Perşembe ve Cuma günü saat 12-17 arası yapacakları çadır eylemi ve Cumartesi günü Lautenschlagerstrasse’de saat 17 de yapılacak yürüyüşe katılmalarını istedi.

Eylem ‘’Jin Jiyan Azadi!’’ sloganı eşliğinde sonlandırıldı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin'de Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katillerinin açığa çıkarılması için Fransız büyükelçiliği önünde ‘Suskunluğunuz suçluluğunuzdan mı?” eylemi bu hafta da düzenlendi. Eylemde Kobanê direnişi ve Rojava devrimi ile dayanışma çağrısı yapıldı.

Almanya’nın başkenti Berlin'de bulunan Fransız büyükelçiliği önünde “Suskunluğunuz ortaklığınızdan mı?” eylemi bu hafta da vardı. 9 Ocak 2013 günü Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katillerinin açığa çıkarılması için yapılan nöbet eylemi yaklaşık iki saat sürdü.

Destdan Berlin Kadın Meclisi'nin organize ettiği nöbet eylemde Doğan, Cansız ve Şaylemez'in fotoğraflarını göstericiler Almanca ve İngilizce bildiriler dağıttı. Bildirilerde Paris hükümetinin 9 Ocak katliamına yönelik sessizliğine dikkat çekildi. Eylem Brandenburger Meydanını gezen değişik ülkelerden insanlar tarafından ilgi gördü.

Kobanê direnişi ve Rojava Devrimi ile dayanışma çağrısı yapılan açıklamada "Rojava Devrimi kadın devrimidir. Bu görkemli direnişin yanında yerimizi alarak IŞİD faşizmine dur diyelim. Ayrıca 9 Ocak katliamının gizlenecek boyutu kalmamıştır. Her şey ortada dururken; bu güne kadar dosya üzerindeki gizlilik kararını kaldırmayan Fransa Adalet Bakanlığı şaibe altındadır. Gizlilik zihniyettedir."

HİLDESHEİM

Hildesheim’da gerçekleştirilen eylemde Kobanê direnişini selamlandı.

DAİŞ çetelerinin kınamak amacıyla gerçekleştirilen miting için çok sayıda Kürdistanlı Hildesheim tren garında toplandı. Buradan Hindenburg meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yolda çevredekilere NAV-DEM tarafından hazırlanan bildiriler dağıtılırken sık sık “Biji Berxwedana YPG”, “Biji Serok Apo”, “Şehit Namırın” sloganları atıldı. Kürdistan ve Dünya devrim şehitleri anısında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan mitingde yapılan konuşmalarda DAİŞ kınanırken Kobanê direnişini sahiplenme çağrısı yapıldı.

BASEL

Ciwanen Azad Basel gençliği, DAİŞ’in başta Kobanê olmak üzere Rojava’ya yönelik saldırılarını kınamak amacıyla yürüyüş yaptı. Basel’den seslenen gençler, “Kürdistan özgür oluncaya kadar her yer eylem alanı olacak” dedi.

DAİŞ çetelerinin basta Kobanê olmak üzere Rojava’nin tüm parçalarına yönelik saldırını kınamak için İsviçre’nin Basel kentinde Ciwanen Azad Basel gençliği öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 200 genç bir yürüyüş gerçekleştirdi. Basel’in en işlek caddesi olan Markplatz’dan Theaterplatz kadar yürüyen gençler sık sık Almanca, Kürtçe olarak “Terörist DAİŞ”, “DAİŞ’e dur de”, Kobanê yalnız değildir” sloganları atarken yürüyüş boyunca ISID lanetleyen dövizleri, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, KCK ve PKK bayrakları taşındı.   

MLKP gençliğinin de destek verdiği yürüyüşün ardından Theaterplatz da Ciwanen Azad Basel gençliği adına açıklama yapan Demhat Zagros, Rojava’da Kürtlerin katliamla yüz yüze kaldığını ifade ederek, dünyanın bu duruma sessizliğini bozduğu ana ve Kürdistan’ın tam anlamıyla özgürlüğüne kavuşması anına kadar her yeri gençler olarak eylem alanına çevireceklerini vurguladı.

DAİŞ’in başta Kürdistan halkı olmak üzere tüm halklara karşı yaptığı vahşice saldırıların Kürt gençleri olarak hesabının her alanda sorulması gerektiğini ifade eden Zagros, “DAİŞ denen terör örgütüne Avrupa’dan da büyük bir katilimin olduğunu iyi biliyoruz. DAİŞ’e destek veren herkes biz Avrupa’da da yasayan Kürt gençlerinin hedefinde olacak” dedi.

Avrupa’da yasayan Kürt gençlerine de çağrıda bulunan Zagros, her vicdanlı Kürt gencinin özellikle bu dönemde alanlarda olması gerektiğini ifade etti.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg şehrinde  Kürdistanlılar, Paris katliamının faillerinin açığa çıkarılması için bugün de eylemdeydi. Kürdistanlılar, adalet talebini yineledi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 günü gerçekleştirilen katliamın faillerinin açığa çıkması talebiyle adalet eylemi düzenlendi.

PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katillerinin açığa çıkarılması talebiyle düzenlenen adalet eylemi, Strasbourg Valiliği  önünde saat 15:00’da başladı

Kürt Dostları Derneği Başkanı Bernard Revolan ve dernek üyelerinin de destek verdiği eylemde, Cansız, Doğan, Şaylemez’in fotoğraflarının yanı sıra, KCK, KJK, flamaları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı.

Eylemde bir konuşma yapan Fidan Doğan’ın babası Hasan Doğan, “klatliamın üzerinden 623 gün geçmesine rağmen hala sis perdesi kalkmamıştır,  Savcılığın aileleri çağırıp bilgi vereceği talebi bir gelişme oldu düşüncesiyle bizi sevindirmişti fakat verilen bilgi de Ömer Güney in kaçmayı planladığı  denildiğinde biz aileler  olarak bir kez daha yıkıldık.  Savcılığın Ömer Güney le görüşmesine izin verdiği kişiyle kaçma planının açığa çıkması  izin veren savcı ve Fransız devletinin de suç ortağı olduğunun kanıtıdır. Söz konusu Kürtler olduğunda bütün dünya gibi Fransa da sessiz kalmış, önce Paris katliamı sonrasında da Kürdistan’daki katliamların suç ortağı olmuştur. Kızım Fidan, arkadaşları Sakine ve Leyla için adalet istiyorum” dedi.

SUNDSVAL

İsveç’in kuzeyindeki Sundsvall ilinde yaşayan Kürdistanlılar dün il merkezindeki Storatorget Meydanı’nda bir araya gelerek IŞİD çetelerinin saldırılarını protesto ettiler ve Kobani ile dayanışma içinde olacaklarını haykırdılar.

Dün saat 13.00 sularında düzenlenen gösteride konuşmalar yapan  İsveçli ve Kürdistanlı politikacılar, IŞİD’ın kendisi gibi düşünmeyen tüm insanlara saldıran bir suç ve terör örgütü olduğunu söylediler ve Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm ülke ve kuruluşlara IŞİD çetelerine müdahale etmeleri çağrısında bulundular.

Konuşmacılar, IŞD çetelerini askeri malzemelerle donatan, yaralı çete elemanlarını tedavi eden AKP Hükümeti’ne de tepki gösterdiler. AKP Hükümeti’nin Kürt Halkına yönelik düşmanca tutumundan vazgeçmesini ve IŞİD çetelerine verdiği desteği kesmesini talep ettiler.

Kobani Direnişini selamlayen ve IŞİD çetelerini lanetleyen sloganlar atan Kürdistanlıların eylemine yerel basının yanı sıra İsveç Devlet Televizyonu (Svt), TV 4 ve İsveç Radyosu (Sr) geniş yer verdi.

Gösteriyi örgütleyenlerden Kürdistan Kasem adlı genç bir kadın, İsveç Devlet Televizyonu’nda yayımlanan söyleşisinde halkın ölmemek, kadınların çetelerin tecavüzlerine uğramamak için kaçmak zorunda kaldıklarını söylerken, Rzgo Suleiman da, Kobani’de yaşayan halkın büyük bir katliam riski ile kerşı karşıya kaldığını belirttikten sonra, “İnsanlar orada katlediliyor.  İsveç Hükümeti silahla ve her şeyiyle müdahalede bulunmalı” dedi.

İsveç Devlet Radyosu’na konuşan Naasan Shekh Ahmed adlı bir Rojavalı da “IŞİD’dan kaçan insanlar açlıktan ölüyor. Açık arazide yatıyor. Bu nasıl devam edebilir?  Gözlerimizin önünde olanlar karşısında dış dünyanın sessiz kalması utanç verici. Eğer büyük güçler bu terörü bugün durdurmayacaklarsa ne zaman durduracaklar?” sorusunu sorduktan sonra İsveç Hükümeti ve dış dünyanın Kobani’ye yönelik katliama engel olmalarını istedi.

PYD İsveç Sorumlu Şiyar Ali de, Stockholm’de IŞİD çetelerini protesto gösterileri yapıldığını hatırlattıktan sonra tüm Kürdistanlılara meydan ve sokaklara çıkarak insanlık düşmanı IŞİD’ı protesto etmeleri çağrısında bulundu.

GAVLE

İsveç’in Göteborg ilinde yaşayan Kürdistanlılar IŞİD çetelerinin saldırılarını ve bu saldırılarlı izlemekle yetinen ülke ve uluslararası kurumları protesto etmek ve katliam riski ile karşı karşıya bulunan Kobani halkıyla dayanışmak için dün sabah saatlerinden itibaren açlık grevine başladılar.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı üzerine başlatılan açlık grevi kademeli olarak sürdürülecek. Grev İsveç belediye ve yerel yönetimlerinde ve İsveç siyasi partilerinde aktif görev yapan politikacılar tarafından başlatıldı. Bugün de kadınlar, yarın ise gençlerin katılımıyla açlık grevi yaygınlaştırılacak.

3 gün sürecek olan açlık grevinin son günü ise Gävleborg’de yaşayan Kürdistanlılar büyük bir gösteri düzenleyerek IŞİD çetelerini protesto edecekler. Medya kuruluşları, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerine gönderilen açıklamada grevcilerin talepleri, İsveç Dışişleri Bakanlığı’nın Kobani’ye bir heyet göndermesi, Türkiye’nin IŞİD çetelerine verdiği desteği kesmesi ve Türkiye-Suriye sınırının açılması olarak sıralanıyor.

Açlık grevine İktidarın büyük ortağı Muhafazakar Parti’den Makbule Çolak, Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nden İsmet Uzun, Çevre Partisi Yeşiller’den Mürza Behram ve Sol Parti’den Jin Akgül Haco katılıyor.

İsveç Devlet Radyosu’nda yayımlanan söyleşisinde Haco, Kobani’deki IŞİD kuşatmasına dikkati çekmek ve dış dünyanın harekete geçmesini sağlamak için açlık grevine başladığını belirtikten sonra ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’ı iki yüzlülükle suçladı. Türkiye’nin bir yandan Kürtlerle müzakere yaparken aynı zamanda IŞİD çetelerine her türlü desteği verdiği ve Kobani ile dayanışmak amacıyla gösteri yapan Kürtlere polisi saldırttığını söylüyor.

Gävle ili ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar da il merkezinde kurulan çadırı ziyaret ederek açlık grevini sürdüren politikacılara destek veriyor.