İHD Siirt Şubesi’nden hak ihlallerine yönelik kitlesel açıklama

İHD Siirt Şubesi’nden hak ihlallerine yönelik kitlesel açıklama

İHD Siirt Şubesi, Siirt’te gözaltına alınan çocuklar ve son bir aylık hak ihlalleri raporunu Kızılay İş Merkezi önünde kitlesel bir basın toplantısı ile açıkladı. Açıklamanın yapıldığı bölge polis ablukasına alındı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şubesi, kentte son bir ayda yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İHD MYK Üyesi Vetha Aydın, Şube Başkanı Zana Aksu, dernek yöneticilerinin yanı sıra Siirt Belediye Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir, DBP Siirt İl Eş Başkanı Reşit Teymur’un da aralarında olduğu kalabalık bir kitle katıldı.

Alkışlarla başlayan basın açıklamasını İHD Siirt Şube Başkanı Zana Aksu okudu. Son bir ayda kentte meydana gelen hak ihlallerine dikkat çeken Aksu, gelinen yüzyılda insan hakları ve demokrasi alanında gelişmelerin yaşanmasını beklediklerini fakat bunun aksi yönünde seyredildiğini söyledi.

“Nereye doğru gidiyoruz? Her açıklamalarında süreç konusunu ağızlarından düşürmeyen hükümet yetkilileri polisin ve kendisini devlet yerine koyan bazı mülki amirlerin süreci bozan açıklamaları ve uygulamalarını nereye koymayı düşünüyorlar?” diyen Aksu, taziyelere katılmak isteyenlerin saldırıya uğradığı, aşırı gaz bombası kullanıldığı, demokratik protesto haklarını kullananların trafik cezası adı altında idari para cezası kesilmesi gibi artan hak ihlallerinin yaşandığını belirtti.

6-8 Ekim 2014’teki Kobanê serhildanlarında yaşamını yitiren sivillerin faillerinin bulunması konusunda herhangi bir ilerlemenin yaşanmadığına dikkat çeken Aksu, yetkililerin olayı kapatmak istediğine de dikkat çekti. Polisin zırhlı araçlarının plakasız dolaşmaya başladığı, yapılan demokratik eylemlere polisin saldırı ve engellemelerinin başladığını da kaydeden Aksu, bir gün içerisinde yaşı 15’i geçmeyen 35 çocuğun gözaltına alındığını, çocukların ailelerine de kabahatler kanunu çerçevesinde 208’er TL para cezası kesildiğini kaydetti.

Basın açıklamaları ve taziyelere katılan yüzlerce kişiye trafik cezalarının verilmeye başlandığını, ilin her tarafının, evlerin içinde yatak odalarının dahi görülebilecek şekilde mobese kameraları ile donatıldığını vurgulayan Aksu, “Siyasi tutsaklara ve Öcalan’a Özgürlük imza kampanyası için açılan stantlara müdahale ediliyor, ilin her yanında rastgele gaz bombaları atıldığı çok sayıda kişinin zehirlendiği ve ilin duman altında kaldı” dedi.

Hükümet yetkililerinin ‘demokratik bir ülkede yaşıyoruz, insanlar eleştiri yapabiliyor’ şeklinde açıklamalarını hatırlatan Aksu, “Hükümet yetkililerinin bu açıklamaları bize inandırıcı gelmiyor. Bizler demokratik bir cumhuriyete ulaşmanın bedel isteyen bir iş olduğunu biliyoruz. Bu bedeli ödemekten geri durmayacak, yaşanan hak ihlallerinin haykırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra eylemini sonlandırdı.

Yapılan açıklama sırasında Güres Caddesi’nin girişi ve çıkışlarının yanı sıra Kızılay İş Merkezi’nin civarında bulunan sokakların zırhlı araçlar ve çok sayıda polis tarafından kapatılmış olmasının yanı sıra alınan geniş ‘güvenlik’ önlemleri dikkat çekti.