Irmak: Rojava resmi olarak tanınmalı

Irmak: Rojava resmi olarak tanınmalı

BM merkezi önünde açlık grevinde olan HDP’li vekillerden Selma Irmak, İsviçre parlamentosundan dünyaya seslenerek DAİŞ’e karşı aktif rol oynanmasını istedi. Rojava’nın uluslararası güçler tarafından resmi olarak tanınması gerektiğini de dile getiren Irmak, Kobanê'de yaşanacak olası bir katliamdan uluslararası bütün güçlerin sorumlu olacağını ifade etti.

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarına dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) merkezi önünde açlık grevine başlayan HDP vekillerden Selma Irmak, Sebahat Tuncel, Kemal Aktaş ile AP eski üyesi Felaknas Uca’nın eylemi 5’inci gününde devam ediyor. Açlık grevi eylemi yani sıra diplomatik ilişkilerde yürüten HDP’li vekillerden Selma Irmak İsviçreli bazı milletvekillerinin daveti üzerine İsviçre Federal parlamentosunda bir toplantıya katıldı.

İsviçreli vekillerin parlamentoda düzenlediği toplantıya Irmak’ın yani sıra PYD Avrupa temsilcilerinden Zuhat Kobanê, YNK Avrupa temsilcilerinden Melle Bextiyar da katıldı. Açılış konuşmasını İsviçreli vekillerin yapmasının ardından söz HDP milletvekili Selma Irmak’a verildi.

HALKIMIZ KATLİAMLA KARŞI KARŞIYA OLDUĞU İÇİN EYLEMDEYİZ

İsviçre parlamentosunda kendilerini ağırladıkları için vekillere teşekkür ederek Kürtçe olarak konuşmaya başlayan Irmak, DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik katliam amacıyla yaptığı saldırılara karşı dünyanın sessizliğini bozmak için açlık grevi eylemine başladıklarını ifade etti.  Siyasetçinin yapması gerekenin siyaset olduğunu hatırlatan Irmak, birilerinin kendilerine ve Kürt halkına siyaset hakki tanımadığı için bu tarz bir eyleme başvurduklarını belirtti.

DAİŞ denen çetelerin birileri tarafından dünyanın başına bela edildiğini ve gelinen aşamada Ortadoğu’da yaşayan halklar acısından büyük bir tehlike arz eder hal aldığını anlatan Irmak, “Şengal’de binlerce Êzidi katledildi dünya sessiz kaldı. Bugün ise Ortadoğu’da halkların birlikte yaşamasının sağlayacak sistemin var edildiği Rojava’da katliam yapmak istiyorlar.  Bir kez daha bütün dünya sağır ve dilsiz olmuş Kobanê’de yaşananları sadece seyrediyorlar” seklinde konuştu.

KÜRTLER ORTADOĞU’DA BİR ARADA YAŞAMANIN GARANTİSİDİR

Sengal’de yaşanan katliamdan sonraki izlenimlerini ve Kobanê’de DAİŞ saldırılarının ardından yaptığı izlenimleri salonda bulunanlara aktaran Irmak, Kürtlerin sadece kendileri için değil Ortadoğu’da yasayan bütün halklar için DAİŞ’e karşı bir mücadele verdiğini özellikle vurguladı. Ortadoğu’da demokrasinin ve birlikte yaşamanın garantisinin Kürtler olduğunu dile getiren Irmak, “eğer Ortadoğu’da gerçeklik buysa Rojava’da bu birlikteliği sağlamak amacıyla inşa edilmiş bu sistemi uluslararası güçler neden korumuyor” sorusunu gündeme getirdi.

Kobanê’de yaşanacak katliama engellemek için DAİŞ’e karşı sadece Rojava’da bulunan güçlerin kit imkânlarıyla savaştığının özellikle altını çizen Irmak,  ABD uçaklarının sadece belli bölgelere yönelik saldırılarının olduğunu ve bölgelerin DAİŞ’in stratejik bölgeleri olmadığını vurguladı. YPG’li güçlerin kıt imkânlarla ağır silahlı güçleri olan DAİŞ çetelerine yönelik verdiği direnişin desteklenmesi gerektiğini de ifade eden Irmak,  Kobanê’de yaşanacak olası bir katliamdan Rojava direnişine destek vermeyen uluslararası bütün güçleri sorumlu tutacaklarını bir kez yine hatırlattı.

ROJAVA TANINMALI

Ortadoğu karmaşasında kendi topraklarında yani Rojava’da halkların kendi öz güçleri ile dünyaya örnek teşkil edilecek bir sistemin inşa edildiğini anlatan Irmak, burada inşa edilmiş kantonların uluslararası bütün güçler tarafından resmi olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. DAİŞ saldırılarının temel amacının burada oluşan alternatif sistemi yok etmek olduğunu altını çizen Irmak, “eğer dünya Ortadoğu’da demokrasi istiyorsa burada oluşan yapıyı resmi olarak tanımalıdır” dedi. Rojava’ya yönelik uygulanan ekonomik ve siyasi ambargonun acilen kaldırılması gerektiğine değinen Irmak, bu ambargo kalkarsa Rojava’da inşa edilen sistemin bütün haklar açısından gelecek vaat ettiğini belirtti.

İsviçreli bazı milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Irmak, DAİŞ çetelerinin Rojava’da yasayan halklara yönelik saldırılarına karşı İsviçre parlamentosunun aktif rol oynamasını milletvekillerinden isteyen Irmak, Rojava’nın tanınması için bir girişim başlatılmasını istedi. İsviçreli vekillerin Rojava’da yaşananları yerinde görmek üzere bölgeye davet eden Irmak, Rojava’ya yapılacak insani yardımların başka ülkeler üzerinden değil direkt Rojava’ya yapılması gerektiğini dile getirdi.

Irmak’ın konuşmalarından ardından söz alan YNK Avrupa temsilcilerinden Melle Baxtiyar da Kürdistan halklarının katledilmek istendiğini ifade ederek uluslararası güçleri göreve çağırdı.

Toplantı Ortadoğu ve Rojava üzerine soru cevaplarla bir süre devam ettikten sonra son buldu. Toplantının ardından HDP milletvekili Selma Irmak İsviçre Dışişleri bakanlığına bağlı temsilcilerle Rojava’ya yönelik görüşmeler yaptı.