IŞİD Til Hemis köylerinde katliam yaptı

IŞİD Til Hemis köylerinde katliam yaptı

YPG güçleri tarafından IŞİD’den alınan Til Hemis köylerinde yaşayanlar, çetelerin uyguladığı vahşeti anlattı. Köylüler çetelerin kendilerini kafalarını kesmekle tehdit ettiğini ifade ederek kadınların da IŞİDlilerin tecavüzüne uğradığını anlattı.

YPG 13 Eylül’de Til Hemiz, Tırbesipiye ve Qamışlo üçgeninde bulunan 19 köye yönelik operasyon düzenledi. Üç gün süren bu operasyonu takip ettiğimiz sırada korkunç manzaralarla karşılaştık. Mikrofonumuzu uzattığımız köylüler o kadar çok korkmuştu ki görüntülenmeyi istemiyorlardı. Bize “eğer konuşursak diğer akrabalarımız gibi bizi de öldürecekler, ölmemizi istemiyorsanız görüntülemeyin” dediler.

Görüştüğümüz köylüler gözyaşları içinde IŞİD çetelerinin yaptıkları katliam ve zulmü anlattı. Kadınlar “başkalarının namusuna göz dikmek, evlerini talan etmek, masumlara zulmetmek günahtır. Hangi Müslüman bunu bilmez ki. Allah’ım aynı tanrıya mu dua ediyoruz” diye haykırıyordu.

IŞİD’İN ZULMÜNE DUR DEMEK İÇİN YPG’YE KATILDIM

Savaşın üçüncü gününde Şerxmor Köyü de YPG’nin eline geçti. Etrafı çamurla kamufle edilmiş bir arabaya bindik ve son hızla Şermox’a doğru yola çıktık. Köye vardığımızda YPG güçleri içindeki Arap savaşçılar dikkatimizi çekti.

Mejdel Rifa El Hesen ailesine yapılan zulmü ve YPG saflarına katılma gerekçesini de şu sözlerle anlattı: “Şermox Ceryan Köyündenim. Ceryan ailesindenim. IŞİD çeteleri bizim köyümüzü boşaltılar. IŞİD köyümüze girdiğinde “ya bize yardım edeceksiniz ya da sizin kafanızı keseriz ve tüm ailenizi yok edeceğiz” dediler.  Bize çok zülüm ettiler, evlerimizi talan ettiler, yaktılar. Bazı evlere de patlayıcı yerleştirip patlattılar. Köy sakinlerini köyden zorlan çıkarıldı, evlerimizi yaktılar, kadınlarımızı götürdüler.”

El Hesen, masum insanlara yönelik katliam yapan IŞİD’in Müslümanlıkla hiçbir alakasının olmadığını söyleyerek şöyle konuştu: “Bu katliamları yapan çetelerle aynı tanrıya mı inanıyoruz diye kendime hep soruyorum.  İnancı olan bir insan başkalarının namusuna göz koymaz, masum insanların evini yakmaz. Müslümanlıkta hırsızlık günahtır. Bunları yapanlar nasıl kendilerine ben Müslümanım diyebilir ki?”

Mejdel Rifat El Hesen, YPG saflarına katılma amacını IŞİD çetelerinin zulmünü durdurmak olarak anlatarak “Biz IŞİD’ten çok zülüm gördük, bu zulme karşı durmak için YPG saflarına katıldım. Şermox Ceryan Köyünden yaklaşık 30 kişi YPG saflarına katıldık. Biz IŞİD zulmünü kabul etmediğimiz için YPG’ye katıldık” dedi.

“YPG köylerimizi çetelerin elinden kurtarma operasyonu düzenledi, ben de kurtarma operasyonuna katıldım, çok şükür köyümüzü çetelerden temizledik. Ancak bizim köy yaşanmaz durumundadır, evimi patlatmışlar. YPG’nin sayesinde yıkılmış da olsa tekrar köyüme kavuştuğum için çok mutluyum” şeklinde konuşan El Hesen, topraklarını çetelerin elinde kurtarmak için sonuna kadar savaşacaklarını ve her şeyini bu dava için vereceklerini belirtti.

IŞİD’in çok sayıda köylüsünü katlettiğini belirten El Hesen, “Çeteler bizim köylüleri katlettiler sonra da YPG yaptı diyorlar. Ben de YPG içindeyim. Yüzlerce insan, kadın, yaşlı çocukları çetelerin elinden kurtardık ve güvenli bölgelere gönderdik. Çok şükür köylerimizi çetelerden kurtardık. Bu alanlar güvenli bölgeler oldu. Bir gün gönül rahatlığıyla köylerimize dönebileceğiz” diye konuştu.  

Hewaş Ceryan El Hesen de Şermox Ceryan köyünden. Heweş Ceryan EL Hesen’in evi IŞİD tarafından patlayıcı yerleştirilerek havaya uçurulmuş. 

Evinin önünde mikrofonlarımıza konuşan El Hesen şunları söyledi: “Bu gördüğünüz ev benim evim. Çeteler evi patlatmışlar. Çeteler ilk köye girdiğinde bizi tehdit ettiler. Dediler ki ‘bize yardım etmesiniz kafanızı keseceğiz, kadınlarınızı alacağız.’ Kafaları kesen, bir Müslümanın namusuna göz dikenler Müslüman olur mu?  Camilerimizi bile patlatmışlar. Bizim köyün durumunu görüyorsun, hepsini yakıp yıkmışlar, evimi yakmışlar, evin içindeki her şeyi de talan etmişler.”

Hewaş Ceryan El Hesen, YPG’nin yüzlerce insanın hayatını kurtardığını ifade ederek şöyle konuştu: “Dün bazı sivil insanlar gördük, onları yardım ederek güvenli bölgelere gönderdik ve hastaları da hastaneye gönderdik.  Bazı köyler hala çetelerin elindedir, onlar da zulümden kurtulmak istiyorlarsa elini YPG’nin eline verip çetelere zulme karşı dursunlar.”

El Hesen kardeşi ve amcasının oğluyla birlikte kendi köyünü IŞİD’in elinden kurtarmak için operasyona katıldığını ifade ederek, “Ben, kardeşlerim ve amca çocuklarım YPG ye katıldık, 3 günde köyümüzü çetelerden temizledik. Köyümüz viran olmuş, ama köyüme, kendi toprağıma kavuştuğum için mutluyum” dedi.

Şermoş Ceryan köyünden 30 kişilik bir grubun YPG saflarına katıldığını dile getiren El Hesen, “Haciyat ve Til Xilil’de IŞİD katliam yaptı. Çocuk, yaşlı kadın demeden hepsini öldürdüler. Ben ve tüm akrabalarım yaklaşık 30 kişiyiz biz YPG ye katıldık. Birilerin bu zulme dur demesi gerekiyordu” şeklinde konuştu.