Kürdistan Azad: Anadilimde eğitim görmek istiyorum!

Kürdistan Azad: Anadilimde eğitim görmek istiyorum!

İnsanlık düşmanı İŞİD çetelerin saldırısı sonucu Şengal’den Batman’a gelen Êzidi Kürtler, yerleştikleri köy ve çadır kentlerde kendi ana dillerinde eğitim görmek istiyor. Beşiri İlçesine bağlı Qorixê köyü’nde inşa edilen çadır kentte Kürtçe okulun da açılmasını isteyen 11 yaşındaki Kürdistan Azad, Kürdistan’da farklı bir dilde eğitim görmeyi kabul etmeyeceğini söylüyor.

İŞİD çetelerin zulmünden kaçarak Şengal’den Batman’a gelen Êzidi Kürtler, barınma ve günlük yaşam sorunları çözülüyor. Ancak eğitim çağındaki çocuklar kendi ana dillerinde eğitim görememenin sıkıntısı ile karşı karşıya. Bunlardan bir tanesi 11 yaşındaki Kürdistan Azad. Kürdistan, 6 yıldır yaşadığını Şengal’in Xinerê Köyü'ndeki Medresa Xiranê’de (Harabe İlkokulu) Kürtçe eğitim görüyordu. Ancak Kürdistan İŞİD çetelerinin saldırısı sonucunda ailesi ile birlikte geldikleri Batman’da da Kürtçe eğitim görmek istediğini belirtiyor.

Kürdistan Azad’ın kızkardeşi Loran 3’üncü sınıfa, erkek kardeşi Necbir ise 2’inci sınıfa gittiğini söylüyor. Şengal’de ağırlıklı Arapça dilinde eğitim verilmesine rağmen kardeşleri ile birlikte Kürtçe eğitim verilen okula kaydedildiklerini belirten Kürdistan, kendileri için Beşiri İlçesine bağlı Qorixê Köyü’nde inşa edilen çadır kentte Kürtçe okulun da açılmasını istiyor. Kürdistan, “Benim ismim Kürdistan ve ben Arapların ve ya Türklerin dilinde eğitim almam bence hiç doğru olmaz. Yaşadığımız köyde Arapça eğitim verilen okulda vardı ama babam bizi Kürtçe ders veren okula kaydetmişti. 6 yıldır Kürdistan tarihini, coğrafyasını ve diğer bilgi dalları kendi ana dilimle eğitimini görüyorum. Şimdi herkes nerde kalacağını, nasıl yaşayacağını düşünüyor ama ben bu saatten sonra başkaların dilinde asla bir eğitimi kabul etmem. Onun için bizim için çadır kent kurulmuş acaba orada bize Kürtçe eğitim de verilecek mi? Ben sadece onu merak ediyorum”

Kürdistan Azad’ın babası Azad Berakat, çocuklarını farklı bir dilde eğitim görmelerine tahammül edemediği için köyde kendi imkanları ile açtıkları okula gönderdiğini belirterek, “Kızım Kürdistan şu an 6’ıncı sınıfa gidiyor, ortanca kızım Loran 3’üncü sınıfa, oğlum Necbir de 2’inci sınıfa gidiyor. Biz Şengal’in Xinarê köylüleri kendi imkanlarımızla Kürtçe okul açtık ve Irak hükümetinden hiçbir destek te almadık. Eğitmenler hepsi para talep etmeden bu görevi üstlendiler. Onun dışında Êzidi Kürtler kendi dilleri ile ibadetini gerçekleştirir. Neden kendi dilimizle eğitim görmeyelim? Çocuklarımı Kürtçe eğitimin dışında eğitim almalarına razı olamam. Biz Kürdistan’da yaşıyorsak Kürtçe diliyle yaşamımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Batman'da 4 bin kişi yerleştirilirken, bini aşkın okul çağında çocuklardan oluştuğu belirtildi.