Şırnak'ta hayat durdu yerleşkelerde yaşıyor

Şırnak'ta hayat durdu yerleşkelerde yaşıyor

IŞİD çetelerinin Ezidi Şengal halkına yönelik saldırıları sonrası Kuzey Kürdistan'a yaşanan göç, rakamın tam olarak kestirilememesiyle birlikte 30 bini buldu.

Silopi'deki pasaportla girişler bu rakamın sadece 2 binini kapsıyor. Afet konutlarına yerleştirilen halkın yaşamsal ihtiyaçları karşılanmış ancak halkın yardımları çerçevesinde sınırlı bir şekilde yürüyüyor.

Şırnak Valiliği'nin katliamın ardından ilk Silopi girişleriyle yardımı bir şova dönüştürmesi, yardım ederkenki fotoğraflarını gazetelerde boy boy yayınlaması halk tarafından tepkiyle karşılanıyor zira o reklam furyasının ardından bir daha yerleşke alanına uğrayan yok.

Botan bölgesinde kurulu yerleşkeler arasında belki de en oturmuş komün olmakla birlikte, günlük sorunlar, ailelerin kaygılı ruh hali ve kamptaki sosyal durum açısından hala yeterince iyi denemez. Gönüllülük esaslı çalışan belediye ve DBP çalışanları, tam zamanlı olarak yerleşkede zaman geçiriyor ve her yeni gün Şengal halkının kendini daha iyi ve güvende hissetmesi için çabalıyor.

ŞIRNAK DA YERLEŞKEYE TAŞINDI

Bir benzerini Şırnak halkı için söyleyebiliriz. Toplu taşımadan, temizliğe, güvenlikten, belediyenin aşçı başısına kadar Ezidi yerleşkelerine taşınan hizmet anlayışı nedeniyle  şehir içinde hayat durmuş durumda.

"Akşam çoluğu çocuğu toplayıp Ezidilere gidiyoruz, evde düşün düşün duramıyor insan" diyen dolmuş şoförü, "Traş yapıyoruz para vermek istiyorlar, öyle ayıp olur mu?" diyen berber, "Çikolata, bisküvi, hanımın evde yaptığı kek, poğaça yapıp çadırlara gidiyoruz" diyen bakkal...

Durum onu gösteriyor ki, Ezidi Şengal halkı şehre değil de şehir yerleşkeye taşınmış bir halde. "Sizce Şırnak'ta yaşayabilirler mi?" diye sorduğum esnaf abi, "Bana sorarsan, Diyarbakır, Batman'a bile gitmesinler burada kendilerİne otursunlar, onlara karışan eden olmaz. Zaten hepsinin asıl memleketi burasıdır. Zamanında bizim de yanlışlarımız olmuş, kötü şeyler yaşanmış. Şimdi birlik içinde hareket etmemiz gerekiyor" diye cevaplarken, tarihsel bir yükü de paylaşmanın zamanının geldiğine işaret ediyor.

Şırnak'taki belediye parkı ve içindeki kafeterya çalışanları göçün ilk yaşandığı günlerde yüzlerce aileyi parka yerleştirip, halktan yatak döşek, yorgan, yastık toplayarak misafir etmiş. Yerleşkeler kurulunca aileler çadırlara yerleştirilince, park da boşalmış.

AB KOMİSYON ÜYESİ YERLEŞKELERİ ZİYARET ETTİ

Cudi Dağı'nın eteğindeki Şehit Bişeng Özgür Yaşam Alanı ismini alan Ezidi yerleşkesi önceki gün Avrupa Birliği İnsan Hakları Komisyonu'ndan yetkililere ev sahipliği yaptı. Şengal halkını Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadirhan ile birlikte gezerek incelemelerde bulunan yetkililerle resmi olmamakla birlikte ziyaret sebeplerini konuştuk.

Şengal, Zaho, Duhok, Rojava'daki Newroz Kampı'nı ziyaret ettiklerini belirten yetkililer, Kuzey Kurdistan'daki 10'dan fazla kampı da gezmek istediklerini ve BM de dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası tüm sivil toplum özgütlerinden proje önerileri beklediklerini dile getirdi.

Bu projeler neticesinde, halkın yaşamını daha  sağlıklı hale getirmeyi amaçladıklarını söyleyen yetkililer, ilk işlerinin yaşamsal faaliyetler olduğunu da ekliyor.

Şengal halkının, kışın yaklaşmasıyla bir an evvel çok daha sağlıklı koşullara kavuşturulması gerektiğini dile getiren yetkililer, "Kuzey Kürdistan'da bize ulaşan çeşitli sivil toplum kuruluşları var ancak biz artmasını istiyoruz" diye de ekledi.

SAMER HEYETİ EZİDİLERİ ZİYARET ETTİ

Stratejik Araştırmalar Merkezi SAMER de, Ezidi halkının mevcut durumunu incelemek üzere ve araştırma yapmak üzere bir rota çizerek yerleşkeleri ziyaret ediyor. Diyarbakır'dan yola çıkan ekipte, Welat Ay, Ulaş Gültekin, Nazan Üstündağ ve Bülent Küçük var. Kuzey Kürdistan'daki yerleşkeleri ziyaretlerinin ardından Rojava ve Şengal'e geçecek olan inceleme heyeti, izlenimlerini bir raporla açıklayacak.