Şirvan’da saldırıya maruz kalan ailelere baskı

Şirvan’da saldırıya maruz kalan ailelere baskı

Şirvan’da 11 Temmuz 2014’te AKP’li belediye başkanı Necat Çelenk ve akrabalarının BDP’ye oy verenlere saldırarak bir kişiyi katletmesi, 35 kişiyi yaralaması ardından ailelere başlattıkları hukuki süreci sona erdirmeleri için baskı yapılıyor.

11 Temmuz 2014’te Siirt’in Şirvan ilçesindeki AKP’li belediye başkanı Necat Çelenek ve akrabaları, BDP’ye oy veren kitleye saldırarak, Mehmet Uğur’u -öldürmüş, 35 kişiyi de yaralamıştı.  Çelenk ve akrabaları bu olayın ardından araya kaymakam, aşiret liderler, şeyher ve imamları koyarak, ailelerle barışmıştı. Barış ardından Çelenk ve akrabaların avantajı için ailelere hukuki sürecin sonlandırılması baskısı yapılıyor. Olayın üzerinden aylar geçmesine rağmen, davanın hala Siirt’e intikal etmemesi de dikkat çekici bir nokta.

Mağdur aileler İHD Siirt İl Binası’nda bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya mağdur olan

Ödümlü ve Uğur ailelerinin üyeleri ve İHD Şube Başkanı Zana Aksu ile şube yöneticileri de katıldı.

Ödümlü ve Uğur ailesi üyeleri adına olayda yaşamını yitiren Mehmet Uğur’un oğlu Musa Uğur basın açıklaması yaptı. O gün yaşananları anımsatan Uğur, kentin ileri gelenleri tarafından barışın yapıldığını söyledi. Fakat ardından barışın hukuki sürecin işletilmesi kaydıyla yapıldığını aktardı.

Hukuki sürece İHD’nin müdahil olmasını istediklerini ifade eden Uğur, dayanışma talebinde bulundu. “Davamızın takipçisi olmayalım, peşini bırakalım diye baskı görüyoruz” diye konuştu.

Saldırılarda yaralanan Yavuz Ödümlü ise, “Böyle bir dosyanın hala Şirvan’da kalması ve Siirt Ağır Ceza’ya gelmemiş olmasını doğru bulmuyoruz. Psikolojik baskı görüyoruz ve hukuki sürecimizin durdurulmasını, hakkımızı aramamızı engellemeye çalışan kişiler var” dedi.

İHD Siirt Şube Başkanı Zana Aksu ise, Şirvan’da devlet güçlerinin hukuku yok saymaya çalıştığına dikkat çekti.

“AKP şimdi de yılarca baskı ve zülüm aracı olarak kullandığı Şexleri, imamları ve aşiret liderlerini araya koyarak aileleri davlarından vaz geçirmek için baskı yapıyorlar. Bu baskıların bilhassa AKP ve korucuların eliyle yapıldığını biliyoruz. Özellikle seçimlerin ardından muhalif güçlerin güçlendiğini gören sistem güçleri muhaliflere saldırıyor” diyen Aksu, önümüzdeki günlerde Şirvan’da konuyla ilgili basın açıklaması yapacaklarını kaydetti.