Tolhildan için görkemli tören

Tolhildan için görkemli tören

DAİŞ çetelerine yönelik direnişte yaşamını yitiren YBŞ Sözcüsü Berxwedan Tolhildan için görkemli bir tören düzenlendi. YBŞ savaşçılarının askeri merasimine Şengal dağında yaşayan binlerce Êzdî katıldı.

Êzdî halkının 73. Ferman olarak adlandırdığı bu son toplu katliamda 2 erkek kardeşinin yanı sıra tüm ailesini de kaybeden YBŞ sözcüsü ve komutanlarından Berxwedan Tolhildan, dünkü direniş esnasında yaşamını yitirdi. Tolhildan bugün Şengal dağındaki Şebil Qasım Şehitliği’nde bir törenle son yolculuğuna uğrulandı. Törene binlerce Êzdî, YBŞ ve YBJ-Şengal savaşçıları ile HPG/YJA-Star gerillaları katıldı.  

YBŞ sözcüsü Berxwedan Tolhildan'ı taşıyan konvoy Şengal Şehrinden Şebil Qasım Şehitliği’ne getldi. YBŞ ve HPG flamaları ve en önde Berxwedan Tolhildan'ın resmi konvoyu Êzdîler, ‘Bijî berxwedana Şengalê’, ‘Bijî hêza berxwedana Êzîdxanê’ sloganları ile karşıladı.

Tolhıldan'ın naaşı şehitlikte omuzlara alınarak askeri törenin yapılacağı alana getirildi.

KARAYILAN'IN MESAJI OKUNDU

Askeri tören ardından Halk Savunma Merkez Karargah Komutanı Murat Karayılan'ın mesajı okundu. Karayılan mesajında, bu gün Êzdî halkının yiğit ve kahraman bir evladını, Şengal’in yiğit bir savaşçısını, YBŞ Komutanı Berxwedan Tolhildan'ı toprağa verdiklerini belirterek başta ailesine Kürt ve Êzdî halkına başsağlığı diledi.

Karayılan’ın mesajında  şu hususlar vurgulandı:

“Hepimizin bildiği gibi Êzdî halkımız tarihi boyunca 72 Ferman ile karşı karşıya kaldı, bunlara karşı büyük bir direnişi göstererek bu günlere ulaşmıştır. Böylece yalnızca kendi kültürünü değil Kürdistan'ın tüm öz değerlerini de bu kutsal ve kadim topraklarda yaşatmıştır.  73. Ferman girişimi de DAİŞ faşistlerinin eli ile gerçekleştirilmeye çalışıldı, bu ferman'da kendinden öncekiler gibi orijinal tarihimizi hedef almıştır. İçinde binlerce insanımızın öldürüldüğü, binlerce kadın ve çocuğun esir düştüğü, yüz binlerce Êzdî'nin açlık ve susuzlukla yüz yüze kaldığı bu vahşi saldırılarda tarihin unutamayacağı bir direniş gösterilmiştir. Bu şeref ve onur savaşında yüzlerce Êzdî genci, gerilla güçlerimiz ve YPG savaşçıları birlikte Êzdî halkının çevresinde bir direniş zinciri oluşturarak DAİŞ'in saldırısını kırdılar. Yaşadığımız bu tarihi günlerde Şengal’i ve Êzdî halkımızı Özgürleştirme Hamlesi büyük bir başarı ile yürütülüyor. Devletlerin ve büyük orduların önünde diz çöktüğü DAİŞ çeteleri Kobanê'de olduğu gibi Şengal'de de yenilmiştir. Bağrından Berxwedan Tolhildan gibi bir kahramanı çıkaran Êzdî halkı, bu kutsal Şengal toprağında yakın zamanda başarıya ulaşacaktır."

ADI GİBİ DAİŞ ÇETELERİNE KARŞI SONUNA KADAR DİRENDİ

Yoldaşımız Berxwedan Tolhildan ilk günden beri sergilediği fedakarca tutum ile YBŞ saflarında bu tarihi direnişe katıldı ve tüm mücadelesine emek sahibiydi ve savaş meydanında YBŞ komutanlığında yer aldı, komutanlığını yürüttüğü Şengal hamlesinde şehit düştü. Adı gibi DAİŞ saldırılarına karşı sonuna kadar direndi. Komutan Berxwedan, katledilen insanlarımızın, pazarlarda satılan kız ve kadınların intikamı alınıncaya kadar yaşamı kendine haram saydı, bunu hiç bir zaman unutmayın. Derwêşê Evdî gibi hikayesini her yerde söyleyin. O’nun yürüdüğü yol Şengal'in ve Êzdî halkının şeref ve özgürlük yoludur. Şengal dağında yürüttüğü 6 aylık bu mücadele tüm fermanların sonlandırılaması ile Êzdîlerin özgürleştirilmesi destanıdır. Tam da bunun için Komutan Berxwedanın elleri ile kurduğu YBŞ saflarına genç kız ve erkeklerinizi katın. Komutan Berxwedan'ın bize emri budur. Eğer ki biz direnmek ve intikam almak istiyorsak bu emre kulak vermeliyiz.

‘O’NUN YOLUNDA YÜRÜYECEĞİZ’

Biz HPG ve onun fedai savaşçıları olarak söz veriyoruz ki, bizler bu büyük şehidimizin çağrısına göre hareket edeceğiz. Biz tüm Êzdî ve Kürt halkının komutan Berxwedan'ın yolunda yürüyeceğine inanıyoruz.

Bu esas üzerinden başta ailesi olmak üzere YBŞ ve halkımıza baş sağlığı diliyorum. Yoldaş Berxwedan şahsında Şengal Şehitleri ve tüm şehitleri minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

‘BERXWEDAN’IN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

YBŞ Komutanı Zerdeşt Şengalî, komutan Berxwedan'ın Êzdî değerlerine sonuna kadar bağlı bir insan olduğunu aktardı. Hem değerlere bağlılık hem de DAİŞ çetelerinin ailesinden birçok kişiyi kaçırmasından dolayı Ferman’ın ilk günlerinde YBŞ saflarına katıldığını anlattı. Şengalî komutan Berxwedan'ın kısa bir sürede mücadele, fedakarlık ve gayretleri ile YBŞ yönetiminde yer almaya hak kazandığını söyleyerek; “ Bizler Êzdî halkı ve özellikle de YBŞ olarak Berxwedan Tolhildan'ın hattını özgürlük, direniş ve mücadele çizgisi olarak görüyoruz. Tüm yurtsever halkımızı onun ideallerini ve mücadelesine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yoldaşımızın mücadele ve emeklerine sahip çıkalım onun uğrunda canını feda ettiği hayallerini gerçekleştirelim. Biz komutan Berxwedan'ın intikamını alacağımız yönünde ve Şengali özgürleştireceğimize, Êzdî halkının zaferi için mücadele edeceğime söz veriyoruz" dedi.

QEWL VE BEYTLERLE UĞURLANDI

Merasimde konuşan Berxwedan Tolhildan'ın abisi de; "kardeşim onurlu ve şerefli bir mücadele yürüterek bu kutsal topraklar için şehit düştü" dedi. Onun intikamını alacaklarını belirten komutan Tolhıldan'ın abisi Kürt ve Êzdî halkına ve Şengal'e baş sağlığı diledi.

Konuşmalar ardından YBŞ savaşçılarının omuzlarında toprağa verilen Berwedan Tolhildan için Êzdî Pîr ve Şêxleri dini vecibelerini yerine getirdi. Tolhildan, qewl ve beytlerle son yolculuğuna uğurlandı.