Açlık grevindeki Süryanilerden DAİŞ’e karşı birlikte direnme çağrıları

DAİŞ saldırılarını protesto etmek amacıyla açlık grevine giden Süryaniler, Ortadoğu’da yaşayan tüm ezilen halklara bir araya gelmeleri ve halk düşmanı güçlere karşı birlikte direnmeleri çağrısında bulundu.

 

İsveç’in Başkenti Stockholm’un 29 kilometre güneyindeki Södertelje ilçesinde Çarşamba günü Habur’a yönelik DAİŞ saldırılarını protesto etmek amacıyla açlık grevine giden Süryaniler, Ortadoğu’da yaşayan tüm ezilen halklara bir araya gelmeleri ve halk düşmanı güçlere karşı birlikte direnmeleri çağrısında bulundu.

25 bine yakın Süryani’nin yaşadığı ilçe merkezindeki Storatorget Meydanı’nda  10 civarında Asuri-Süryani’nin başlattığı açlık grevinin 2. gününde yerel ve ulusal basın açlık grevcileriyle yapılan söyleşilere yer verirken, Belediye Meclis Başkanı Boel Godner, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Södertelje İlçe Başkanı ve Milletvekili Yılmaz Kerimo ve Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi’nin de aralarında yer aldığı politikacı ve aydınlar çadırı ziyaret ederek eylemcilere destek verdi.

Açlık grevcilerinden Metin Rhawi halkın ve basının eyleme gösterdikleri ilgiden memnun. Rhawi, Habur’da olanların sadece Asuri-Süryanileri değil, Ortadoğu’da yaşayan tüm halkları ilgilendirdiğini söyledi. İnsanın herhangi bir organında kanser olduğunda bunun insanın tüm vücudunu etkilediğini söyleyen Rhawi, “DAİŞ çeteleri tıpkı bir kanser Ortadoğu’da yaşayan tüm ezilen halklara; Kürt, Süryani, Türkmen, Êzîdîlere zarar veriyor. Vücudun sağlığına kavuşabilmesi için halkların hep birlikte mücadele ederek bu çeteleri ortadan kaldırmaları gerekiyor” dedi.

“Bundan dolayı bize en yakın kardeş halk olan Kürtler başta olmak üzere tüm halkların bizlere yardım etmelerini istiyoruz. Hiçbir sorun bu dayanışmaya engel olmamalı. İnsanlığın geleceği söz konusu” diyen Rhawi, “Ben bir Asuri-Süryani olarak Suriye’de Süryanilerin Kürtlerle birlikte savaşmalarından onur duyuyorum. Bizler DAİŞ saldırılarına karşı birlikte direniyor ve birlikte ölüyoruz...” şeklinde konuşuyor.

Açlık grevine katılanlardan bir diğeri de 75 yaşındaki Denho Mesod, DAİŞ çetelerinin Habur’da yaşayan Süryanilere yönelik saldırılarına karşı İsveç ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşların harekete geçmesini sağlamak için açlık grevine katıldığını söylüyor. Türk devletinin Habur’dan kaçarak Türkiye’ye sığınmak isteyen Süryanilere sınırları kapamasına tepki gösteren Mesod, “Bugün 1915’te olduğu gibi Süryanilere yönelik soykırım yapılıyor. Erdoğan soykırım için üzgünüz gibi yaptığı açıklamaları bırakıp soykırımını kabul etmeli ve Ermeni ve Süryanilerden özür dilemeli” dedikten sonra “Benim anne annemi kim öldürdü?” sorusuna cevap vermesini istiyor.

Bethnahrin Kadın Meclisi’nden Filiz Yeniay, “Biz kadınlar olarak halkımıza yönelik katliam ve vahşeti kınıyoruz. Bunun için de kadınlar olarak açlık grevinde yer alıyoruz. Biz DAİŞ çetelerinin saldırıları altında bulunan halkımıza Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin yardım etmesini talep ediyoruz. Bizim orada DAİŞ’la savaşacak insanlarımız var ama silahları yok. Avrupa ülkeleri oradaki Süryanilere silah yollasın. Orası bizim ülkemiz, tarihimiz orda. Biz topraklarımızdan kopmak istemiyoruz” dedi.

29 Mart Pazar günü saat 13.00’te Marenplan Meydanı’nda bir araya gelecek  olan Asuri-Süryaniler açlık grevcilerinin bulunduğu Storatorget Meydanı’na doğru yürüyüşe geçecekler. Gösteri Tertip Komitesi,  başta Kürdistanlılar olmak üzere İsveç’te yaşayan Ortadoğu halklarına açlık grevcilerine destek vermeleri ve gösteriye katılmaları çağrısında bulundu.