‘Êzdiler kime güveneceklerini biliyor’

65 yaşındaki Şengalli Îdo Seydo Hisên Zaxo’daki Çemişko çadır kampından gelerek YBŞ saflarına katıldı. Hisên, ilerlemiş yaşına rağmen ısrarla DAİŞ çetelerine karşı savaşmak için Şengal’in en ön cephesine giti.

65 yaşındaki Şengalli Îdo Seydo Hisên Zaxo’daki Çemişko çadır kampından gelerek YBŞ saflarına katıldı. İlerlemiş yaşına rağmen ısrarla DAİŞ çetelerine karşı savaşmak için Şengal’in en ön cephesine giden Îdo Seydo Hisên; “YBŞ Êzdilerin moral ve güven kaynağıdır, benim yaşımdaki biri gelip katılmışsa tüm Êzdîler kaygısızca gelip katılıp DAİŞ teröristlerine karşı savaşabilir” dedi.

3 Ağustos 2014 günü yaşanan 73. ferman Êzdîlerin yaşadığı diğer 72 fermanın hepsinden daha ağır bir trajediye dönüşerek, 21. yüzyıla damga vuran bir insanlık dramı oldu. DAİŞ çeteleri tarafından katledilen binlerce kadın ve çocuk ve hala akıbeti bilinmeyen binlerce insan için 3 Ağustos 2014 günü kurulan YBŞ Êzdîlerin direniş kalesi haline geldi. Îdo Seydo Hisên ilerleyen yaşına rağmen bu direnişte yerini alan 65’lik bir delikanlı…

65’İNDE SAVAŞÇI OLDU

65 yaşında olan Îdo Seydo Hisên 73. fermandan önce doğduğu topraklarda iş bulamadığı için Zaxo yakınlarındaki dağlarda çobanlık yaparak geçimini sağlayan bir Şengalli. Hisên; “Güney Kürdistan’ın Dihok, Zaxo, Hewler ve diğer kentlerinde kimse Êzdîlere iş vermezdi, inancımızdan dolayı hep bizi dıştalar ve bize haram gözüyle bakarlardı” sözleriyle Güney Kürdistan’ın Êzdîliğe olan yaklaşımını dile getiriyor. Şengalli Êzdîlerin inançları uğruna yaşadıkları dışlanmayı anlatan Hisên, yaşanan toplu katliam ve kıyımın bunun bir sonucu olduğunu vurgu yaparak; “Tüm Êzdîlere yaklaşım bu şekildeydi. Şengal’in işgal edilmesi de böyledir, eğer Êzdîler insan olarak görülseydi, Şengal ve çevresinde yaşayan yüzbinlerce insan DAİŞ’in insafına bırakılmazdı” dedi.

Îdo Seydo Hisên 73. Fermanın yaşandığı günlerde yine Zaxo çevresinde bulunan dağlarda çobanlık yaptığını bir tesadüf sonucu fermandan kurtulduğunu söyleyerek; “fakat kardeşim ve kardeşimin ailesi bu kadar şanslı değildi” dedi. Hisên kardeşinin katledildiğini ve kardeşinin eşi ve iki yeğeninin ise DAİŞ çeteleri tarafından kaçırıldığını belirterek; “Şengal’de olan kardeşimi götürüp katlettiler. Kardeşimin eşinden iki küçük yeğenimi alıp kaçırdılar, kardeşimin eşini de kaçırdılar, şu an hepsi DAİŞ’in elinde ve nerede olduklarını bilmiyoruz” dedi.

Îdo Seydo Hisên Zaxo’da bulunan ve 73. Fermandan kaçan Êzdîler için kurulan Çemişok çadır kampından Şengal dağlarına gelerek YBŞ’ye katıldı. YBŞ içinde arkadaşları ona Bapîr ismini taktıkları için kendisi de artık bunu kanıksayıp, bu kod ismi kullandı.

‘DAİŞ FAŞİSTLERİNİ ŞENĞALDE BOĞACAĞIZ’

Îdo Seydo Hisên 65 yaşında olmasına rağmen hala dinamik ve 18’lik gençlere taş çıkarırcasına silahını eline alarak savaşın en ön cephesine gitti. Hisên çeteleri yeneceklerine onan inancını ‘Benim yerim yurdum Şengal’dir, biz DAİŞ faşistlerini burada Şengal’de boğacağız’ sözleriyle anlatı.

Hisên YBŞ’ye katılma amacının DAİŞ tarafından katledilen ve kaçırılan binlerce Êzdî’nin intikamını almak olduğunu belirterek ‘Êzdî gençlerini Şengal’i özgürleştirmeye davet ediyorum’ dedi. Îdo Seydo, ‘Êzdîxane’yi yani kutsal topraklarımızı ancak YBŞ özgürleştirir’ diyerek, YBŞ’nin Êzdîler için moral kaynağını olduğunu vurguladı. Hisên devamla şunları belirtti: “YBŞ Êzdîlerin moral ve güven kaynağıdır, benim yaşımdaki biri eğer gelip katılmışsa, tüm Êzdîler kaygısızca gelip YBŞ saflarına katılıp, DAİŞ çetelerine karşı savaşabilir. Tüm Êzdî gençler Melekê Tawus ve Xwedê’nin yardımıyla gelip YBŞ’ye katılmalılar. Kamplarda çadırlarda kalan gençlerimiz biraz gayret sahibi olmalılar, kimse onlar için Şengal’i özgürleştirip kaçırılan ailelerini onlara geri vermez. Kendileri önce gayret sahibi olmalı, Şengal’in ve kaçırılan çocuklarımızın özgürlüğü için adım atmalılar. Gelip YBŞ’ye katılsınlar.”

‘ÊZDÎXANÊ’Yİ YBŞ KURTARACAK’

Îdo Seydo Hisên son olarak gerilla ve YPG güçlerinin 73. ferman döneminde Êzdîleri koruyup, kollayan ve fermanın büyümesini engelleyen güç olduğunu belirterek şunları söyledi; “73. fermanda Şengal dağlarına bin bir zorlukla ulaşan yüzbinlerce Êzdî’yi koruyan, kollayan ve açlıktan ölmelerini engelleyen güç gerillalar ve YPG’lilerdir. Melekê Tawus ve Xwedê onları korusun. Bu yüzden Êzdîler kime güveneceklerini ve kime sırtını vereceğini biliyor. Êzdî inancından kopmayan ve vicdan sahibi olan tüm Êzdîler bu gerçeği biliyor. Bundan dolayı Şengal’i özgürleştirecek olan güç de bu güçtür. Bu yüzden tüm gençlere çağrım, gelsinler Şengal’in ve Êzdîlerin özgürlüğü ve Êzdîxanê’nin kurtuluşu için mücadele versinler.”