Gayrettepe’deki katliamın tanığı: Yangın tüpü çalışmıyordu

Çıkan yangında 29 işçinin yaşamını yitirdiği Gayrettepe’deki gece kulübünde sağ kurtulan işçi, yangın tüpünün çalışmadığını, yangın çıkış kapısının da olmadığını söyledi.

GAYRETTEPE'DE İŞÇİ KATLİAMI

İstanbu/Gayrettepe’de 2 Mart’ta Masquerade adlı gece kulübünün tadilatı sırasında çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirdi. İşçi güvenliğinin alınmadığı, işçi sağlığının hiçe sayıldığı mekanda yapılan tadilat için de izin alınmadığı sonradan ortaya çıkmıştı.

İSİG Meclisi’nin verilerine göre, AKP’nin ilk döneminden Nisan 2024’e kadar 33 bin işçiden fazla işçi, iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdi. İş cinayetleri sonrası patronlar ve sorumlular neredeyse hiçbir şekilde yargılanmadı, yargılananlar ise basit cezalarla kurtuldu. En son 2 Mart’ta İstanbu/Gayrettepe’de 2 Mart’ta Masquerade adlı gece kulübünün tadilatı sırasında yangında 29 işçi yanarak can verdi. Katliamın tanıklarından Hasret Uzun, yaşadıklarını ANF’ye anlattı.

İZİN DE YOKTU ÖNLEM DE 

İşçi katliamının yaşandığı gece kulübünde tadilatla ilgili iznin alınmadığını, gece kulübünün bayrama yetişmesi için işçilere baskı yapıldığını belirten Uzun, yangından 15 saniye gibi bir süreyle kurtulduğunu dile getirerek, “Ben Gayrettepe’deki yangın esnasında çalışanlardan birisiyim. Yangından 15 saniye gibi kısa bir süreyle kurtuldum, öncelikle şunu belirtmek isterim; çalıştığımız gece kulübünde hiçbir şekilde tadilat izni yoktu. Ayrıca içeride hiçbir şekilde herhangi bir iş güvenliği yoktu. Gece kulübünün tadilatı bayrama yetişsin diye tüm çalışanlara baskı yapılıyordu. 10 tane farklı iş aynı ortamda yapılıp ve bunlar için hiçbir şekilde önlem alınmamıştı” dedi. 

YANGIN SENSÖRLERİ ÇALIŞMADI

Yangın esnasında iş yerinde olması gereken ve çalışması zorunlu olan yangın sensörlerinin çalışmadığını belirten Uzun, şunları söyledi: “Tavandaki yangın söndürme sensörleri devreye girmedi, ayrıca yangına yakalandığım yer, yani tek çıkış kapısında yangın söndürme tüpü bulunuyordu fakat yangın söndürme tüpü bozuktu. Gece kulübünün içinde yangın çıkış kapısı yoktu. İçeride yangından kurtulan bir kişi var, pasaj bölgesi denilen çıkıştan, yani gizli ve kimsenin bilmediği çok ufak bir kapıdan çıkmış. Hiçbir personel bu çıkışı bilmiyordu. Tadilat esnasında çok ses çıkarmamamız isteniliyordu sürekli, çünkü belediyeden izin alınmamıştı.”

HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ DEVAM ETTİLER

Uzun, yangın sonrasında patronların hiçbir şey olmamış gibi davrandıklarını, işçilerin canlarını hiç düşünmediklerini belirterek, şunları ekledi: “29 kişi öldü ancak patronlar sanki bir tavuk ölmüş gibi davranıyordu. Kendilerine çok büyük cezalar verilmeyeceğini biliyorlardı.”