'İç Güvenlik Paketi'nin geri çekilmesi istendi

Meclis'te görüşülmeye devam eden ve ağır hak ihlallerine yol açacağı için kamuoyunun tepki gösterdiği 'İç Güvenlik Paketi' Siirt, Ankara ve İzmir'de protesto edildi.

Meclis'te görüşülmeye devam eden ve ağır hak ihlallerine yol açacağı için kamuoyunun tepki gösterdiği 'İç Güvenlik Paketi' Siirt, Ankara ve İzmir'de protesto edildi. Eylemlerde paketin geri çekilmesi ve AKP'nin çözüm sürecine uygun adım atması istendi.

SİİRT 

'İç Güvenlik Paketi', İHD Siirt Şubesi ve TUHAD-DER'in öncülüğünde Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi önünde protesto edildi. Eyleme, İHD Şube Başkanı Zana Aksu, MYK Üyesi Vetha Aydın, İHD Cezaevi Komisyonu üyeleri, Siirt TUHAD-DER Başkanı A. Hekim Ekinci, dernek yöneticileri, DBP Siirt İl Eş Başkanı Reşit Teymur, HDP Siirt İl Eş Başkanı Abdullah Çetin ve çok sayıda tutsak yakını katıldı. 

Kitle, "Cezaevleri işkence ve tecrit evlerine dönüşmesin-İç Güvenlik Paketi'ne hayır" yazılı pankart taşıdı.

Siirt TUHAD-DER Başkanı Ekinci, söz konusu paketle toplumun bir bütün olarak kriminalize edileceğine dikkat çekerek, paketin onaylanması halinde cezaevlerinin "işkence evlerine" dönüşeceği uyarısında bulundu. 

"Tutsakların ziyaretçileri ile görüşmeleri kayıt altına alınabilecektir. Hiçbir mahremiyet ilkesine uymayan bu düzenleme ile kişilik hakları ayaklar altına alınacaktır" diyen Ekinci, paketin derhal geri çekilmesini istedi.

Eylem sırasında polisin protesto gösterisinin düzenlendiği cezaevi çevresini ablukaya alması dikkat çekti. 

ANKARA

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara 2 Nolu Şubesi, Ulus Heykeli'nde bir araya gelerek 'İç Güvenlik Paketi'ni protesto etti. Şube Başkanı Mevlüt Çakmak, yasanın Meclis'te görüşüldüğü ilk saatlerde AKP milletvekillerinin muhalefet milletvekillerine yönelik saldırılarını hatırlatarak, saldırının 'yasanın provası' olduğunu belirtti.

Tasarının, polis devleti uygulamasını kurumsallaştırmaya ve yaygınlaştırmaya yönelik olduğunu söyleyen Çakmak, sıkıyönetim ve OHAL uygulamalarının fiilen devam ettiğini, tasarının bu uygulamaları olağanlaştıracağını kaydetti.

Çakmak, "Berkin Elvan, Abdullah Çömert ve Ali İsmail Korkmaz cinayetleri gibi yeni polis cinayetleri yaşanacaktır" diyerek, tasarının Anayasa ve AİHM kararlarına da aykırı olduğunu belirtirken, şunları ekledi: "Tasarı açık bir şekilde yükselen toplumsal muhalefete, sendikal örgütlenmelere, hükümet protestolarına ve Kürt halkının temel hak ve özgürlükler için yürüttüğü mücadeleye saldırı amacı gütmektedir. Birleşik Metal-İş Sendikası'nın grevini yasaklayan Bakanlar Kurulu da göstermiştir ki, AKP hükümeti emekçilere, gençlere, kadınlara ve bir bütün olarak toplumsal muhalefete karşı topyekûn bir saldırı içerisindedir."

Çakmak, hükümete, "Temel hak ve özgürlükleri askıya alan bu sıkıyönetim yasasını derhal geri çekin" diye seslendi.

İZMİR 

İzmir Barış Anneleri Meclisi üyeleri de Konak Eskisümer Bank önünde yaptıkları basın açıklamasıyla 'İç Güvenlik Paketi'ni protesto etti. HDP İzmir il ve ilçe yöneticilerinin de destek verdiği eylemde, kadınlar beyaz tülbent ile yüzlerini kapattı.

İzmir Barış Anneleri Meclis üyesi Hanife Diller, paketin AKP iktidarının kendi otoritesini güçlendirmek için hazırlandığını, barış, özgürlük ve eşitliğe hizmet etmediğini ifade ederek, "AKP iktidarının barışa ve sürece uygun adım atması lazım. Yoksa kimse silah bırakmaz. Biz artık savaşın son bulmasını istiyoruz. Analar ağlamasın, biz barış istiyoruz. Bu yasa barışa hizmet etmez. Barışa hizmet edecek yasalar çıkartılsın. Paker geri çekilsin" diye konuştu.