'Kalkınma kavramıyla sınıfsal eşitsizlik gizleniyor'

HDP Grup Başkanvekili Baluken, Kalkınma Bakanlığı’nın geliştirmiş olduğu yanlış kalkınma stratejilerine dikkat çekerek, Bakan Yılmaz hakkında gensoru önergesi verdi.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, Kalkınma Bakanlığı’nın geliştirmiş olduğu yanlış kalkınma stratejilerine dikkat çekerek, Bakan Yılmaz hakkında gensoru önergesi verdi. Baluken, mevcut kalkınma yaklaşımının doğal kaynakları sömürdüğü ve doğayı tahrip ettiğini belirtti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, uygulanan kalkınma stratejilerinin yaratmış olduğu sorunlar, doğa katliamı, bölgesel eşitsizlik ve KOBİ’lerin içine girdiği sorunlar nedeniyle Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında gensoru önergesi verdi.

'SINIFSAL EŞİTSİZLİKLER GİZLENİYOR'

Baluken, önergenin gerekçe bölümünde, Türkiye’de iktisadi büyüme ve kalkınma kavramının pratikte toplumdaki sınıfsal eşitsizlikleri açıklayamadığı gibi bu tür eşitsizlikleri gizlemek, perdelemek için kullanıldığını belirterek, "Nitekim son 10 yıldır 10 milyon aileyi yoksulluk yardımlarıyla yaşamaya mahkum eden büyüme ve kalkınma stratejisi dolar milyarderi sayısını kırkın üzerine çıkarmıştır" dedi.

'KAYNAKLAR SÖMÜRÜLÜYOR, DOĞA TAHRİP EDİLİYOR'

Mevcut kalkınma yaklaşımının doğal kaynakları sömürdüğü ve doğayı tahrip ettiğini ifade eden Baluken, 10’uncu kalkınma programında da daha fazla ormanlık alan ve meranın şirketlerin kullanımına açıldığına dikkat çekti.

"Türkiye’nin kalkınma perspektifinin odağında doğal alanların sermayenin birikimine sokulması, HES, RES ve GES’lerin, kayagazı sondajlarının, Nükleer santrallerin, Termik-Çimento- Taş ocağı –Liman işletmeciliğinin, Maden işletmeciliğinin, Enerji nakil hatlarının, vadiler arası dereleri taşıyacak su borularının, ormanların, meraların özel şirketler tarafından kullanımının desteklenmesi vardır" diyen Baluken, Kalkınma Bakanlığı'nın program hazırlarken halka danışmamasını da eleştirdi.

KOBİ'LER

Sayısı yaklaşık 3,4 milyon olan KOBİ’lerin durumuna da değinen Baluken, "Ülkemizde KOBİ'lerin en çok karşılaştığı sorunların başında, pazarlama, planlama ve finansman sorunları gelmektedir. Bu sorunlarla karşılaşılmasında en önemli etkenin KOBİ'lerin bilimsel olmayan çalışma yöntemleri ve eğitim eksikliğidir. Türkiye’deki KOBİ’lerin teknolojik gelişimi oldukça yavaş kalmıştır" ifadelerini kullandı.

'YANLIŞ STRATEJİ' ELEŞTİRİSİ

HDP'li İdris Baluken, sorunların temel kaynağı olarak Kalkınma Bakanlığı’nın geliştirmiş olduğu yanlış kalkınma stratejileri ve yetersizlikleri işaret ederek, "Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz bulunduğu konum itibariyle bütün bu sorunların esas muhatabı olup, ilgili görevi layıkıyla yerine getirememektedir" dedi.