Süryanilere yönelik DAİŞ saldırıları Mardin'de kınandı

KESK Mardin Şubesi, DAİŞ çetelerinin Süryanilere yönelik saldırılarını kınamak amacıyla yürüyüş ve basın yaptı. Açıklamanın ardından da 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

KESK Mardin Şubesi, DAİŞ çetelerinin Süryanilere yönelik saldırılarını kınamak amacıyla yürüyüş ve basın yaptı. Açıklamanın ardından da 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

KESK Mardin Şubesi, DAİŞ çetelerinin Süryani halkına yönelik yaptığı saldırıları kınamak amacıyla Mardin Karayolu Parkı'na kadar bir yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Açıklamaya DBP, HDP Mardin il eş başkanları ve ilçe yöneticileri, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay ve Büyükşehir Daire Başkanları, Artuklu Belediyesi Meclis üyeleri, MEYA-DER, Barış Anneleri, STK'lar ve çok sayıda kişi katıldı. Yürüyüş öncesi KESK Mardin Şube binası önünde toplanan kitle "İnsanlığa ses veriyoruz! Katliamı durduralım" yazılı pankart ve "Katil DAİŞ Ortadoğu’dan defol", "Süryani halkı yalnız değildir", "İnsanlık onuru DAİŞ'i yenecek" sloganları eşliğinde Karayolu Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını KESK Mardin Şubesi dönem sözcüsü Ufuk Altıntaş yaptı. Altıntaş, DAİŞ çetelerinin Ortadoğu'nun kadim halklarından biri olan Süryani halkına yönelik yaptığı saldırılara dikkat çekerek bunun insanlık tarihinin ortak değerlerine bir saldırı olarak gördüklerini söyledi. DAİŞ çetelerinin gittiği her yerde ölüm saçmaya devam ettiğini dile getiren Altıntaş, "Êzîdî Kürtlerin yaşadığı Şengal’de yaptığı katliam, tecavüz, Kerkük’te Türkmenlere saldırısı, insanlığın ortak vicdanı olan Kobanê’yi yerle bir etmesi yetmezmiş gibi bu kez barışseverliğiyle bilinen ve tarihlerinde birçok kez soykırıma uğratılmış Ortadoğu’nun kadim halkı Süryanileri hedef alan katliam girişiminde bulunmaktadır. En son Rojava’nın Hasekê kentine bağlı Süryani halkımızın yaşadığı köylerde çoğu kadın ve çocuk 220 sivil insanı kaçırarak başlattığı katliam girişimini kınıyoruz" dedi.

‘İNSANA YAKIŞIR YAŞAM HAKKINI ELİNDEN ALIYOR’

Altıntaş, DAİŞ çetelerinin insana yakışır yaşam hakkını elinden aldıklarını ifade ederek Ninova, Şengal ve Kobanê’de yaşananların 1915 yılında yaşananlardan farklı olmadığını söyledi. Rojava halkının hala ateş altında olduğunun altını çizen Altıntaş, DAİŞ çetelerinin ağır silahlarla girdiği yerlerde kutsal mekanlara zarar vererek, tarihi eserleri yerle bir ederek yeni bir soykırıma imza attıklarını kaydetti. Altıntaş, DAİŞ çetelerinin AKP'nin bir faşizmi olduğunu belirterek açıklamasına "Duyarlı tüm demokratik çevrelerin bu konuda harekete geçmesini istiyoruz. Gerici IŞİD çetelerine değil, Rojava’da ilerici insanlığa her tür insani destek verilsin! Yeni Roboskiler, Şengaller, Ninovalar, Sivaslar yaşanmasın! Ayrıca barbarlarca kaçırılan sivil insanlarında biran önce kurtarılması için uluslararası kamuoyunu da göreve davet ediyoruz."

Beş dakikalık oturma eylemi yapan kitle, alkışlarla eylemini bitirdi.