YENİLENDİ

Tutsak yakınları: Tecride karşı sonuç alana kadar eylemdeyiz

Tutsak yakınları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı eylemlerini sürdürdü, "Sonuç alana kadar eylemdeyiz" mesajını verdi.

TECRİDE KARŞI EYLEM

Tutsak yakınları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı eylemlerini sürdürdü.


ADANA 
Adana'da tutsak yakınları, AKP binası önünde açıklama yapmak istedi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) binasında bir araya gelen tutsak yakınları polislerce engellendi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri de tutsak yakınlarının eylemine katıldı.

Polisle yapılan görüşmeler üzerine açıklama İnönü Parkı'nda yapıldı. "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı taşındı. Eylemde sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, "Çözüm sürecinin bitirilmesi sonrası Öcalan’a uygulanan insanlık dışı tecrit, ağırlaştırılarak mutlak hale getirilmiştir. Öcalan’a uygulanan tecrit, cezaevine sekretarya olarak gönderilen mahpuslara da en ağır biçimde uygulanmıştır. 5 mahpustan 2’sinin, 26 Aralık 2015 tarihinde İmralı Hapishanesi’nden gönderilmeleri sonrasında bile bu kişiler uzun bir süre aynı tecritle karşı karşıya kalmıştır" dedi.

 Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecridin siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunları derinleştirdiğine dikkat çeken Aydemir, "Öcalan’a uygulanan tecrit sistemi Kürt meselesinde çözümsüzlük, güvenlikçi bakış açısı ve Ortadoğu’da izlenen savaş politikalarının tercih edildiğini ortaya koymaktadır. Bir yönetim biçimine dönüştürülen İmralı tecridi ile ekonomik, yargısal ve hukuki sorunların yanı sıra toplumsal sorunlar da giderek derinleştirilmiştir. Oluşturulan bu tecrit rejimi özgürlüklerin kısıtlanmasını, cezaevleri başta olmak üzere tüm alanlarda insan hakları ihlallerinin artmasını, toplumun da adeta tecrit altına alınmasını beraberinde getirmiştir. Kürt meselesinde demokratik çözüm ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi başta olmak üzere diğer tüm sorunların son bulması için tecridin son bulması hayati bir önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

 
COLEMÊRG
Colemêrg’in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde tutsak yakınları, DEM Parti binası önünde açıklama yaptı. Eyleme sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. İHD Colemêrg Şubesi'nden Pınar Yılmaz, "Tutsak yakınlarının, çocuklarından haber alınmamasından kaynaklı kaygıları sürüyor. Adalet Bakanlığı'na sesleniyoruz; Biran önce tutsakların talebi kabul edilmeli, tecrit son bulmalı ve hasta tutsaklar bırakılmalıdır” dedi.

 Tutsak yakınlarından Fahir Geylani ise "Bir aydır cezaevindeki yakınlarımız ile hiçbir iletişim kuramıyoruz, haber alamıyoruz. Cezaevlerinde neler yaşanıyor, sağlık ve fiziki durumları ile ilgili bilgi sahibi değiliz" diye konuştu.

Fahir Geylani, şunları söyledi: "Ailelerin ve tutsakların insani talepleri biran önce yerine getirilmesi gerekir. 3 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettirilen tecrit sistemini asla kabul etmiyoruz. Cezaevlerinde başlatılmış olan eylemlerin tecritten kaynaklandığını biliyoruz. Cezaevindeki yakınlarımızın her türlü talebi bizlerin de talebidir. Bundan sonra yaşanacak her türlü olumsuzlukların sorumlusu 'tecrit yoktur' açıklaması yapan Adalet Bakanlığı'dır. Ömürlerini demir parmaklıklar arasında geçiren yakınlarımızın özgürlüklerine kavuşmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimiz tamamen insanidir. Ülkemizin demokratikleşmesi ve yaşanabilir bir ülke olması için mücadele ediyoruz. Eylemlerimizi süreklileştireceğimizi ve sonuç alıncaya kadar devam ettireceğimizi bildiriyoruz."

MERSİN
Mersin'de tutsak yakınlarının öncülüğünde "Tecride son ver" sloganıyla AKP Mersin İl Başkanlığı önünde açıklama yapılmak istendi. Tutsak yakınları, AKP binasına doğru yürüyüşe geçti. Ailelere Çukurova Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER), DEM Parti il ve ilçe yöneticileri ile DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan da destek verdi. AKP binasına yürüyen halkın önü polislerce kesildi. Bunun üzerine halk oturma eylemine geçti.
DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, AKP'ye sorumluluklarını hatırlatmak için gitmek istediklerini belirterek, Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesi gerektiğini ve çözümün adresinin ise İmralı’da olduğunu vurguladı. Barış Anneleri’nden Emine Eren de ülkeye barış gelmesi için Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün şart olduğunu vurguladı.


WAN
Wan’da da tutsak yakınları, AKP binası önünde açıklama yapmak istedi. Ancak açıklama engellendi. Cumhuriyet Caddesi üzerinden Sanat Sokağı’na geçen tutsak yakınlarının eylemine sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Wan TUHAY-DER Yöneticisi Emin Şeker, “Tecridin bir an önce kaldırılması gerekiyor" dedi.

DEM Milletvekili Mehmet Kamaç, “Yıllardır Sayın Öcalan üzerinde bir tecrit var. Bu tecrit her yere yayıldı. Şu an cezaevlerinde hasta tutsaklar var ve bu insanlar haklarına ulaşamıyorlar. Tecrit, sadece cezaevlerinde değil, tüm toplum üzerinde etkili oluyor. Bu ülkedeki sorunların çözülmesi için tek adres Sayın Öcalan’dır. Bu sorunların çözülmesi için masanın kurulması gerekiyor. Halkımızın da bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu.