‘Çete cesetleri hastalık yaratmadan insani koridor açın’

Binlerce DAİŞ çetesinin cesedinin bulunduğu Kobanê'de havaların ısınmaya başlamasıyla, koku yaymaya başlayan cesetler salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Binlerce DAİŞ çetesinin cesedinin bulunduğu Kobanê'de havaların ısınmaya başlamasıyla, koku yaymaya başlayan cesetler salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor. 7 kişilik ekiple, tek traktörle çalışma yürüttüklerini söyleyen Kobanê Belediye çalışanı Sadık Eldemir, “Hastalıkların başlamaması ve uzman ekiplerin çalışması için insani koridor şart” dedi.

DAİŞ çetelerinin 15 Eylül'de başlattığı saldırıların hedefi olan Kobanê kent merkezi, YPG/YPJ güçleri öncülüğünde sergilenen tarihi direnişle özgürleştirilirdi. Kentin büyük bölümünün kullanılamaz hale geldiği saldırılarda, harabeye dönen kentte YPG/YPJ güçleri binlerce DAİŞ çetesini öldürdü. Öldürülen çetelerden geriye kalan yıkıntılar arasındaki binlerce ceset, havaların ısınmaya başlamasıyla koku yaymaya başladı. Bu koku binlerce yurttaşın geri döndüğü kentin belirli yerlerinde hayatı yaşanmaz kılarken, cesetler hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Kurdukları 7 kişilik ekip ve ellerinde bulunan tek traktör ile cesetleri toplamaya başlayan Kobanê Belediyesi, kısıtlı imkanlara rağmen kenti cesetlerden temizlemeye çalışıyor.

'UZMAN EKİPLERE İHTİYAÇ VAR'

Kentte devam eden temizlik çalışmaları hakkında bilgi veren Kobanê Belediyesi yöneticilerinden Sadık Eldemir, kısıtlı imkanlarla kurdukları 7 kişilik ekip ve ellerindeki tek traktörle başladıkları çalışmalarında şu ana kadar yaklaşık 320 ceset topladıklarını belirtti. Topladıkları 320 cesedin en az beş katı cesedin de yıkıntıların arasında bulunduğunu belirten Eldemir, "Ekipte bulunan arkadaşlarımızın hiçbiri bu konuda tecrübeli değil. Sadece sokakların ortasında açık halde bulunan cesetleri toplayabiliyoruz" dedi. Kentte bulunan yıkıntıların arasında binlerce cesedin bulunduğunu ve bu cesetleri çıkarabilecek imkanları bulunmadığını söyleyen Eldemir, "Kimi cesetlerin yarısı yıkıntıların içindeyken yarısı da dışarıda kalmış. Bunları çıkarmaya çalıştığımızda da parçalanıyorlar. Yine cesetlerin bulunduğu kimi yıkıntıların arkadaşların üzerine düşme riski var. Kentin bu cesetlerden arındırılması için uzman ekiplere ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

'HASTALIKLAR BAŞ GÖSTERECEK'

Tecrübeleri olmamasına rağmen kente olası bir hastalığın yayılmasını engellemek için çalışma başlattıklarını belirten Eldemir, "Kentte bulunan cesetler etrafa koku yaymaya başladı ve durum hastalıkların olacağının habercisidir. Bunun önüne geçebilmek için çalışma başlattık ama imkanlarımız olmadığı için cesetlerin hepsini toplayamıyoruz" dedi. Kente binlerce kişinin döndüğünü hatırlatan Sadık Eldemir, "Kent merkezinde bulunan cesetler bir an önce toplanmazsa hastalıklar baş gösterecek" diye belirtti.

'İNSANİ KORİDORUN AÇILMASI GEREKİR'

Var olan kısıtlı imkanlarla Kobanêlilere hizmet götürmeye çalıştıklarını ifade eden Eldemir, "Kentin üç tarafı halen DAİŞ kuşatmasında. Kuzey Kürdistan'dan Kobanê'ye gelen yardımlarda zor koşullarda ulaşıyor ve eksik kalıyor. Yurttaşların yaşayabileceği bir kentin çalışmalarının hızlandırılabilmesi için de insani bir koridorun bir an önce açılması gerekir" talebinde bulundu. Kuzey Kürdistan'daki belediyelerin kendilerine yaptıkları yardımların devam ettiğini belirten Sadık Eldemir, "İnsani bir koridor açılırsa eminim ki Kuzey'deki bütün belediyeler çalışanlarıyla beraber Kobanê için seferber olacaktır. Yaşanılabilir bir Kobanê için, Kuzey'deki belediyelerin yanı sıra kendilerini insanlık düşmanı DAİŞ çetelerine karşı kabul eden her kurum ve kuruluşun yardımlarını bekliyoruz" dedi.